Alles over het ziekteverzuimpercentage

Bij transportbedrijf Van Meekeren werken 62 personen. In 2018 hebben 12 mensen zich in totaal 30 dagen ziek gemeld. Is dat veel? Of weinig?

Op basis van deze gegevens kunnen we dat niet zeggen. Daar hebben we meer informatie voor nodig. Om te bepalen hoeveel verzuim er in een organisatie is moeten we op zoek naar het ziekteverzuimpercentage. Dit percentage laat zien of er veel of weinig verzuim is. Dit verzuimpercentage is een erg belangrijk cijfer zowel voor de bedrijfsvoering als voor de verzuimverzekering. In dit artikel vertellen we u graag meer.

Hoe wordt het ziekteverzuimpercentage berekend?

Het ziekteverzuimpercentage in een bepaalde periode bereken je door het aantal dagen dat werknemers ziek zijn geweest te delen door het aantal werkbare dagen in die periode. Zwangerschaps- en bevallingsverlof tellen niet mee. Dit kan op veel verschillende manieren. Reken je in uren of in dagen, tel je kalenderdagen of werkdagen, of reken je met het arbeidsongeschiktheidspercentage. Het is belangrijk om altijd te bekijken hoe het verzuimpercentage berekend wordt en of je twee percentages met elkaar kunt vergelijken.

Voor transportbedrijf Van Meekeren gebruiken we de meeste eenvoudige berekening om u een beeld te geven.

Rekenvoorbeeld
Van Meekeren heeft dus 62 personeelsleden in dienst. 12 daarvan zijn in totaal 30 dagen ziekgemeld in 2018. Dat betekent dat 19,4% van het personeelsbestand ziek is geweest. Het aantal werkbare dagen in 2018 is 261 dagen.

Het ziekteverzuimpercentage is dus 30 / 261 = 11,5%
Het gemiddelde aantal dagen dat deze 12 personeelsleden ziek zijn geweest is 2,5 (30/12)

Wat zegt het ziekteverzuimpercentage precies?

Het ziekteverzuimpercentage van Van Meekeren geeft dus aan dat in de periode van 12 maanden, 11,5% procent van de werkbare dagen, werknemers verzuimden door ziekte. Is dat een hoog of een laag percentage?

Hiervoor moet je het percentage vergelijken. Dit kan met een landelijk gemiddelde.  Deze  schommelt al jaren rond de 4% en is de laatste jaren toegenomen. Er kan ook gekeken worden naar de verzuimpercentages in een branche. Voor de transportsector is 11,5% een hoog percentage. Zorg voor een goede benchmark. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage kan per branche en per afdeling erg verschillen.

Voor een verzuimverzekering is het verzuimpercentage een belangrijke indicator. Het bepaalt (mede) de premie.

Welke factoren beïnvloeden (de interpretatie van) het ziekteverzuimpercentage?

  • De data: Is het personeelsinformatiesysteem, verzuimportaal of verzuimsysteem niet correct gevuld? Dan staan er fouten in de berekening en geeft het percentage een vertekend beeld. Belangrijke data zijn: datum in en uit dienst, werkbare uren, ziek- en hersteldmeldingen en zwangerschaps- en bevallingsverlof.
  • De soort berekening: Het aantal dagen dat werknemers ziek zijn kan ook gedeeld worden door het aantal kalenderdagen in een periode.
  • Het aantal werknemers: Een ziekteverzuimpercentage van 3% in een organisatie met 10 werknemers is normaal of misschien zelfs hoog. Een ziekteverzuimpercentage van 3% in een organisatie met 2500 werknemers is juist erg laag. Heeft een organisatie 1 personeelslid dat langdurig ziek is, gaat het verzuimpercentage richting de 100%.
  • Het type verzuim: Veel langdurig verzuim telt zwaar in de berekening. Vooral bij kleine werkgevers.
  • Soort werk en arbeidsomstandigheden: Als werknemers veel mentale druk ervaren, is er vaak meer verzuim. Dat kan ook zo zijn bij fysieke belasting. Ligt de oorzaak op het werk, dan weegt een hoger percentage zwaarder in de interpretatie. Zijn er andere oorzaken, zoals sportblessures die een werknemer oploopt in zijn privé-tijd, dan wordt een hoog ziekteverzuimpercentage ervaren als ‘domme pech’.

Is een hoog ziekteverzuimpercentage altijd negatief?

Ja. Ook al is het percentage uit te leggen, verzuim door ziekte wil je zoveel mogelijk terugdringen en voorkomen. Ziekteverzuim is voor geen enkele partij prettig: niet voor werknemers en niet voor werkgevers. Het kost werkgevers verloren arbeidskracht. En op verschillende manieren kost het geld. Zo zorgt het (hoge) verzuimpercentage volgend jaar waarschijnlijk voor een premieverhoging van de verzuimverzekering.Wat kun je doen om het ziekteverzuimpercentage te verlagen?

Verzuim voorkomen is het belangrijkst. De bedrijfscultuur en interne relaties spelen een belangrijke rol. Betrokkenheid en loyaliteit zijn ingrediënten voor een goede sfeer. In gesprek gaan én blijven, zorgt voor duurzame resultaten. Conflicten en frequent verzuim kun je op die manier aan de kaak stellen. Verder maken arbeidsomstandigheden en de gezondheid van werknemers ook veel verschil. Zowel werkgever als werknemer zijn verantwoordelijk voor een duurzame arbeidsrelatie. Het is dankbaar werk om met het verzuimpercentage aan de slag te gaan. Want een lager verzuim heeft positieve effecten op heel veel verschillende vlakken.

Veldsink Advies kan u hierbij ondersteunen en ontzorgen. Een verzuimverzekering in combinatie met een goede arbodienst zorgt voor een effectieve aanpak van Verzuim. Wij werken samen met de arbodiensten van Assist Verzuim. Dit zijn no-nonsense arbodiensten, waar wij erg goede ervaringen me hebben. Dit biedt u naast financiële voordelen een volledig beeld en effectieve aanpak van verzuim.

Vragen of contact?

Wilt u advies over uw verzuimverzekering in combinatie met arbodienstverlening? Of wilt u uw huidige verzuimverzekering en verzuimpercentage eens onder de loep nemen? Neem dan contact met ons op via uw Veldsink kantoor of kijk op www.veldsink.nl/verzuim

Blog 3 – 30 dagen ziek: is dat veel of weinig?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden