Wettelijke wijziging: verlaging maximale collectiviteitskorting basisverzekering

Wettelijke wijziging: verlaging maximale collectiviteitskorting basisverzekering

Per 1 januari 2020 zal voor zorgcollectiviteiten een maximale korting voor de basisverzekering gelden van 5%. Nu is dit nog maximaal 10%. Wij lichten kort toe wat de aanleiding hiervan is en wat dit voor u betekent wanneer u een collectieve zorgverzekering voor uw medewerkers heeft afgesloten.

Bij de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is overeengekomen dat zorgverzekeraars een korting mogen verstrekken op de basisverzekering. De gedachte hierbij is dat verzekeraars met een collectiviteit tot afspraken kunnen komen die resulteren in lagere administratieve lasten en middels gerichte preventie en zorginkoop tevens leiden tot lagere zorgconsumptie en zorgkosten. Ten opzichte van individueel verzekerden zou hiermee de korting van maximaal 10% gerechtvaardigd zijn.

Echter, in de praktijk is gebleken dat zorgverzekeraars zorg inkopen voor al hun verzekerden tegelijk zonder onderscheid te maken naar collectiviteiten. Er zijn inmiddels ruim 50.000 verschillende collectiviteiten waarbij er ook veel collectiviteiten zijn van ledenorganisaties. Bovendien zijn niet of nauwelijks afspraken gemaakt inzake de collectiviteiten die relevant zijn voor de verlaging van het zorggebruik vanuit de basisverzekering, de zogenaamde zorginhoudelijke afspraken. Tot slot worden de kortingen gegeven, maar heeft er eerst een opslag plaatsgevonden van de premie. Hiermee financieren de individueel verzekerden volgens de Minister de korting die de werknemers krijgen via hun collectieve zorgverzekering.

Minister Bruins heeft daarom een aantal maatregelen aangekondigd met betrekking tot collectieve zorgverzekeringen. Ten eerste moeten de zorgverzekeraars het aantal collectiviteiten terugbrengen om de markt overzichtelijk te houden. Daarnaast mogen de verzekeraars maximaal 5% korting verlenen op de basisverzekering. Voor het mogen toepassen van de (maximale) korting moeten de zorgverzekeraars met de relaties zorginhoudelijke afspraken maken. Zoals eerder vermeld moeten de zorginhoudelijke afspraken bijdragen aan een verlaging van de zorgkosten of tot een betere gezondheid van de medewerkers. De afspraken zijn specifiek gericht op de populatie van de collectiviteit en gaan verder dan afspraken die op grond van andere wet- en regelgeving al vereist zijn.

 

Wettelijke wijziging: verlaging maximale collectiviteitskorting basisverzekering
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden