Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Deze verplichting is vastgelegd in het bouwbesluit van de overheid. Dit betekent dat op iedere etage van de woning een goed werkende rookmelder aanwezig dient te zijn.

Veilig wonen

Op tijd een melding bij brand kan veel leed voorkomen. Momenteel hangt slechts in 35% van de Nederlandse huishoudens een rookmelder. Laten we daar samen verandering in brengen, want rookmelders redden levens! Wist je dat je tijdens je slaap niet kunt ruiken? Een rookmelder kan tijdig alarmeren, dus ook ’s nachts. Hoe sneller een brand ontdekt wordt, des te meer tijd en kans mensen hebben om het huis te verlaten.

Speciale rookmeldersactie 

Om jouw veiligheid te vergroten laten we je graag profiteren van een extra korting op de aanschaf van rookmelders*. Deze rookmelders voldoen aan het CE keurmerk en aan de NEN-1604 norm. Tevens vind je via deze webpagina ook nog een aantal andere geselecteerde preventieproducten voor het veiliger maken van jouw woning.

* Deze actie geldt alleen voor klanten van Veldsink Advies die hun woonhuis- en/of inboedelverzekering via a.s.r. hebben ondergebracht. 

Voorwaarden

  • Aanvragen is mogelijk t/m 30 juni 2022
  • Een kortingscode kan éénmalig worden gebruikt
  • Jouw relatienummer (zie brief) is je couponcode
  • Korting is alleen van toepassing op de geselecteerde rookmelders 

Via deze knop kom je op de pagina waar je de brandpreventieproducten kunt aanschaffen:

Bestel Rookmelders

Tips voor een veilige woonomgeving

  • Gebruik altijd de originele opladers van laptop of mobiele telefoon.
  • Laad elektrische apparaten nooit langer op dan noodzakelijk. Dit voorkomt oververhitting.
  • Laad nooit ’s nacht mobiele apparatuur op.
  • Houd lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen.
  • Haal stekkers uit het stopcontact van apparaten die niet regelmatig worden gebruikt.
  • Koppel stekkerdozen of verlengsnoeren niet aan elkaar.
  • Maak huishoudelijke apparatuur (broodrooster, droger, afzuigkap) regelmatig schoon. Door stof of vuil is er bij hitte of vonken risico op brand.
  • Heb je een haard of kachel in huis? Laat deze jaarlijks vegen door een erkend bedrijf.

 

Vragen en antwoorden op een rij

Waarom zijn rookmelders vanaf volgend jaar verplicht?

Het doel van deze nieuwe regel is het redden van levens. Als je slaapt, dan ruik je niets. En daardoor hebben mensen vaak te laat in de gaten dat er brand is in huis. Gelukkig doen je oren het nog wel als je slaapt. Daarom is een rookmelder zo belangrijk. Die zorgt er wel voor dat je wakker wordt.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

Je hoeft volgens de wet nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Neem van ons aan: goedkoop is vaak duurkoop met rookmelders.

Je bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij kan dus ook prima. Ons advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen.
Wil je maximale veiligheid, koop dan draadloos koppelbare melders. Als er dan één afgaat, gaat de rest ook af en hoor je overal in huis dat er rook of brand is. ​​

In welke ruimtes in huis hang ik een rookmelder op?

De belangrijkste plekken waar je een rookmelder ophangt, zijn de hal en de overloop of overlopen. Meestal zijn dat de vluchtroutes als er brand is. Wil je meer veiligheid? Plaats dan ook een rookmelder in de slaapkamers en de woonkamer. Ga je voor maximale veiligheid? Hang dan ook rookmelders op in alle andere ruimtes waar brand kan ontstaan. Bijvoorbeeld in de buurt van de wasmachine en de droger. En in kamers waar elektrische apparaten worden opgeladen, bijvoorbeeld je telefoon, tablet of elektrische fiets. Heb je zonnepanelen? Plaats er dan ook 1 in de buurt van de omvormer.

Op welke plek op het plafond hang ik de rookmelder op?

Je hangt de rookmelder in het midden van het plafond op. Ongeveer 50 centimeter van de muren af. Bevestig de rookmelder op minimaal 30 centimeter afstand van een lamp. En op minimaal 1 meter afstand van ramen, deuren en ventilatiesystemen.

Waarmee bevestig ik de rookmelder?

De rookmelders die je via ons kunt bestellen, werken op een batterij. Die zijn het makkelijkst te bevestigen. Je kunt deze rookmelders op 2 manieren ophangen:

  • met een magnetische montageset. Je krijgt deze set bij je bestelling.
  • met schroeven en pluggen. Ook die ontvang je bij de bestelling.

Welke actie moet ik ondernemen?

Heb je al werkende rookmelders hangen op elke verdieping? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor jou. Heb je nog géén rookmelders, dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als je besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.

Rookmelders gaan 10 jaar mee

Heb je al rookmelders? Dan is goed om te weten dat je ze om de 10 jaar moet vervangen. Na 10 jaar zijn rookmelders niet meer betrouwbaar. Door stof en ander klein vuil wordt de kans op een vals alarm groter. En erger nog: de kans wordt groter dat de rookmelder helemaal niet meer reageert als er echt brand is.

Rookmelder
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden