Tips voor ouderen: voorkom financieel misbruik

Gepubliceerd op 05 december 2018

Betalen en sparen

Het liefst beheer je natuurlijk zelf je geldzaken. Maar wat als je ouder wordt en daar niet meer toe in staat bent, bijvoorbeeld omdat je ziek of minder mobiel wordt? Misschien laat je dan iemand anders de boodschappen doen of administratie bijhouden. En dat maakt je kwetsbaar. Onderstaande tips helpen je om te zorgen dat je de kans van financieel misbruik aanzienlijk verkleind.

Helaas zijn ouderen regelmatig slachtoffer van financieel misbruik. De Nederlandse Vereniging van Banken schreef daarom een handige flyer met tips om misbruik te voorkomen. Dit zijn de vier belangrijkste adviezen:

Open een extra zakgeldrekening

Stuur je regelmatig iemand met jouw pinpas naar de supermarkt of drogist? Dan kan het handig zijn om een aparte huishoudrekening te openen waarop je elke maand een klein bedrag stort. Zo voorkom je dat iemand ongevraagd geld van je privérekening opneemt. Je kunt voor deze aparte huishoudrekening ook iemand machtigen die namens jou geld mag uitgeven – maar niet meer dan er op de rekening staat.

Geef een volmacht aan iemand die je vertrouwt

Wil je je geldzaken liever (deels) uit handen geven? Dan kun je iemand een volmacht geven. Hij of zij kan dan dezelfde handelingen met jouw rekening verrichten als jijzelf. Geef dit volmacht alleen aan iemand die je vertrouwt, zoals een familielid of je partner.

Controleer regelmatig je bankafschriften

Kijk elke maand wat je inkomsten en uitgaven zijn. Als je een tablet of computer hebt, dan doe je dit heel eenvoudig via Internet Bankieren. Wil je liever een papieren afschrift ontvangen? Regel dit dan via de bank. Zie je dat er een bedrag zonder toestemming is afgeschreven, geef dit dan direct door aan de bank.

Verlaag je paslimiet

Met je betaalpas kun je elke dag een bepaald bedrag opnemen en een bepaald bedrag betalen. Dit is standaard zo ingesteld. Vraag het bedrag na bij de bank. Vind je dit bedrag teveel? Dan kun je het daglimiet blijvend verlagen.

Voorkom en meld financieel misbruik

Vermoed je misbruik? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting Veilig Thuis via 0800-2000. Weet je zeker dat er sprake is van fraude, dan kun je aangifte doen bij de politie via 0900-8844.

Persoonlijk advies nodig?

Het kan zijn dat dit nog net allemaal iets te lastig is. In dat geval is het fijn om persoonlijk advies te krijgen en iemand te hebben die met je meedenkt. Ook als je niet zeker weet hoe je bovenstaande het beste kunt oppakken, is het goed om onafhankelijk advies in te winnen. Onze adviseurs adviseren je en denken graag met je mee. Maak een afspraak, of kom langs bij één van de vestigingen bij jou in de buurt.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Tips voor ouderen: voorkom financieel misbruik
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden