Overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek: een must of niet?

Gepubliceerd op 04 mei 2021

Hypotheken

Een overlijdensrisicoverzekering (orv) sluit je vaak af als je ook een hypotheek voor je woning afsluit. De verzekering is niet meer verplicht maar wel aan te raden. Het zorgt er namelijk voor dat bij overlijden, de partner een bedrag krijgt uitgekeerd waarmee hij of zij bijvoorbeeld de hypotheek (voor een deel) kan aflossen. Goed om te weten is dat een verpande orv niet verplicht meer is, dus het vrijgekomen geld mag de partner ook anders besteden. Als je dit goed regelt, kan de achterblijvende partner de resterende schuld financieel aan en daardoor in het huis blijven wonen.

Wat verzeker je met een overlijdensrisicoverzekering?

Als je een hypotheek aangaat, dan heb je een schuld bij de bank en zul je deze uiteindelijk terug moeten betalen. Kom je te overlijden, dan is het zaak voor de nabestaanden om die schuld af te lossen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je dat financiële risico opvangen. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaanden, waarmee ze een deel van de hypotheek kunnen aflossen en zo de maandlasten omlaag kunnen brengen.

Je sluit een orv af op het leven van de verzekerde. De begunstigde is de persoon die de uitkering ontvangt. Dit is meestal de partner maar het kunnen ook je kinderen zijn. Het is ook mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op 2 levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner.

Net als bij hypotheken zijn er ook variaties in soorten overlijdensrisicoverzekeringen. In het kort zijn dit de mogelijkheden:

  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
    Hierbij spreek je met de verzekeraar een vast bedrag af voor je maandpremie en krijg je een vaststaand bedrag uitgekeerd bij overlijden. Deze variant gaat vaak samen met een aflossingsvrije hypotheek.
  • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
    Bij een annuïteitenhypotheek kiest men vaak ook voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij gaat het verzekerde bedrag elke maand iets omlaag, maar de maandpremie blijft de hele looptijd gelijk.
  • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
    Sluit je een lineaire hypotheek, dan is er ook een bijpassend lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij daalt het verzekerde bedrag met een gelijk bedrag per jaar.

Waar moet je rekening mee houden bij de overweging?

Als je bezig bent met de hypotheek voor een nieuw huis, vraag je je misschien af of je wel echt een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Ben je met een partner of heb je een gezin dan moet je zeker even het volgende in overweging nemen:

  • Hoe staan jullie er financieel voor als een van de partners zou overlijden? Zijn er financiële inkomstenbronnen zoals een nabestaandenpensioen of spaargeld? Heeft de achterblijvende partner voldoende eigen inkomen om de lasten van het huis alleen te dragen? Als er ook kinderen zijn, zal de achterblijvende ouder wellicht minder kunnen werken of hogere kosten voor kinderopvang krijgen.
  • Voor welke bedrag wil je de verzekering afsluiten? Dit heeft direct invloed op de premie en kan ook per partner verschillen. Als de meestverdienende partner komt te overlijden, dan is het verstandig om te kiezen voor een hoger te verzekeren bedrag en een lager bedrag voor de minstverdienende partner.
  • Ook voor huurders kan een orv interessant zijn. Het bedrag dat vrijkomt bij overlijden kan de achterblijvende partner inzetten voor andere lastenverlichting. Denk aan het opvullen van een pensioengat of als aanvulling op het maandinkomen.
  • Bij het afsluiten van een orv moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. In sommige gevallen kan een medische keuring nodig zijn. Mocht blijken dat je niet gezond (genoeg) bent, kan de premie hoger uitpakken.

Meer weten?

Wij helpen je graag bij de keuze van je overlijdensrisicoverzekering, eventueel in combinatie met je hypotheek. Ook ná het afsluiten van de orv is het verstandig om deze periodiek te laten controleren; sluit de verzekering nog aan bij jouw persoonlijke situatie of moet deze worden herzien? Zo’n periodieke check bespaart je veel gedoe. Neem ook dan eens contact op met de adviseur in de buurt. Ook dan zijn wij er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek: een must of niet?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden