Veranderde hypotheeknormen in 2024

Gepubliceerd op 12 januari 2024

Duurzaam

Sinds 1 januari 2024 zijn er een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd rondom de leennormen voor hypotheken. Zo krijgen huishoudens meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning en voor het verduurzamen van hun eigen woning. Je houdt meer over voor je hypotheek als bij een lage(re) energierekening, is de gedachte achter de wijzigingen. Heb je verbouwplannen of ben je van plan om dit jaar een huis te gaan kopen? We leggen uit wat de vernieuwde normen betekenen voor jouw leencapaciteit.

 • Kopen van een energiezuinige woning

Sinds dit jaar hangt de hoogte van de maximale hypotheek af van het energielabel van de woning. Let daarom goed op het energielabel als je een huis koopt. Het maakt namelijk verschil in wat je maximaal kunt lenen.

Hoeveel kun je extra lenen?
Voor een woning met E, F of G label kun je geen extra bedrag lenen. Een woning met label C of D geeft extra leenruimte van € 5.000. Koop je een huis met energielabel A of B, dan mag je maximaal € 10.000 extra lenen. Voor een huis met een energielabel A+, A++ of A+++ is dat € 20.000. Heeft jouw nieuwe woning een energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie, dan is dat bedrag maar liefst € 40.000 . Voor een huis dat energieneutraal is (nul op de meter) met A++++ label, waarbij een energieprestatiegarantie afgegeven is voor een periode van ten minste tien jaar is extra leenruimte van € 50.000 beschikbaar.

 • Verduurzaming van bestaande woningen

Vanaf dit jaar mag je een deel via de hypotheek meefinancieren als je energiebesparende maatregelen gaat treffen voor je woning. Deze extra leenruimte geldt zowel voor woningeigenaren die hun net gekochte woning gaan verduurzamen als voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen.

Hoeveel kun je extra lenen?
Voor woningen met E, F of G label kan je €20.000 extra lenen. Dit bedrag neemt af naarmate de woning een hoger energielabel heeft. Voor huizen met een energielabel C of D leen je maximaal € 15.000 extra. Als jouw huis een energielabel A, B, A+, A++ of A+++ heeft, geldt er een extra leenruimte € 10.000. Natuurlijk kun je ook nog steeds andere subsidies aanvragen voor de verduurzaming van je woning.  Dat is wel zo prettig om te weten, als je van plan bent je (nieuwe) huis te gaan verduurzamen!

 • Impact van je studieschuld op de hypotheek

Ben je afgestudeerd, maar is je studieschuld nog niet afgelost? Hypotheekverstrekkers vragen verplicht naar een (studie)schuld als je een hypotheek aanvraagt. Hoewel een studielening niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), telt deze wel mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Sinds dit jaar wordt de maximale leenruimte voor een hypotheek vastgesteld op basis van de actuele maandelijkse lasten van de studielening. Het gaat dus niet meer om de oorspronkelijke omvang van de studielening. Dit geeft een beter beeld van de maandelijkse aflossing van je studieschuld en welke impact dit heeft op jouw totale maandelijkse lasten. Je krijgt met de nieuwe regeling in bijna iedere situatie meer leenruimte voor een hypotheek.

 • Meer leenruimte voor alleenstaanden

Als je alleenstaand bent, krijg je iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning. Vanaf een inkomen van € 28.000 krijg je de mogelijkheid om aanvullend € 16.000 te lenen. Dat kan net het verschil maken of je die ene woning wel of niet kunt kopen.

 • Starters vrijstelling

Voor starters op de woningmarkt (kopers die jonger zijn dan 35 jaar op de datum van overdracht en voor het eerst een huis kopen) geldt dat ze geen overdrachtsbelasting betalen voor woningen met een bepaalde maximale prijs. In 2023 gold een grens van € 440.000 als maximale koopsom voor deze vrijstelling. In 2024 is dit bedrag gestegen naar € 510.000.

 • Verhoging grens NHG-hypotheek

Omdat de NHG-grens is verhoogd naar € 435.000, of zelfs € 461.100 als je energiebesparende maatregelen erin meeneemt, komen meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. NHG biedt financiële bescherming in geval van betalingsproblemen. In 2024 betaal je net als in 2023 0,6% premie over de koopsom voor het afsluiten van NHG.

Persoonlijk hypotheekadvies nodig?

Ben je van plan om dit jaar een woning te gaan kopen of om te gaan verduurzamen? Een hypotheek is een langdurige verplichting: laat je daarom goed adviseren. Ga eens met je hypotheekadviseur aan tafel om jouw mogelijkheden te bespreken. We adviseren je graag wat je het beste kunt doen in jouw situatie. Neem even contact met ons op of loop eens binnen bij één van onze kantoren. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Veranderde hypotheeknormen in 2024
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden