Studieschuld? Dit betekent het voor je hypotheek

Gepubliceerd op 19 november 2023

Hypotheken

Het behalen van je diploma is de kers op de taart na jarenlang zwoegen. Met deze mijlpaal sluit je je studententijd af. Toch is er regelmatig sprake van een open eindje in de vorm van een studieschuld. Weet je welke mogelijke gevolgen jouw studieschuld heeft op je financiële toekomst? Bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten?

Ruim 1,6 miljoen Nederlanders hebben een studieschuld, met een gemiddelde van ruim 17.000 euro. Hypotheekverstrekkers vragen verplicht naar een (studie)schuld als je een hypotheek gaat aanvragen. Hoewel een studielening niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), telt deze wel mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Als je een studieschuld hebt, betekent dit dat je minder kunt lenen.

Per 1 januari 2024 verhoogt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de rente op een studielening van 0,46 naar 2,56%. Dit heeft niet alleen gevolgen voor studenten, maar ook voor (een deel van de) mensen die hun studieschuld terugbetalen in 35 jaar. Voor leningen die in 15 jaar afgelost worden, stijgt het rentepercentage zelfs naar 2,95%. Het toenemen van hun maandlasten beperkt starters om een eigen huis te kopen, omdat zij minder hypotheek kunnen krijgen.

Snel aflossen: verstandig?

De regels voor het berekenen van je maximale hypotheek wijzigen per 1 januari 2024. Vanaf dan telt jouw maandelijkse aflossing aan DUO mee en niet meer het startbedrag van je lening. Je mag het bedrag dat je maandelijks aflost ook verhogen. Het klinkt misschien aantrekkelijk als je een financiële meevaller hebt. Hoewel je jouw studieschuld daarmee sneller aflost, is het niet verstandig om dat te doen als je een huis wilt kopen. Een hogere maandlast betekent namelijk een lagere maximale hypotheek.

Ontdek wat er (wel) kan

Een hypotheek is een langdurige verplichting: laat je daarom goed adviseren. Door de huidige ontwikkelingen in de markt lijkt het voor starters steeds lastiger om een woning te kopen. Toch is er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Financieel advies is dan de beste investering om mee te beginnen.

Ga eens met je hypotheekadviseur aan tafel om jouw mogelijkheden te bespreken. Samen stippelen we uit wat je elke maand aan hypotheek kunt en wilt betalen en wat een eigen huis betekent voor jouw toekomstplanning. Wij zoeken voor je uit wat in jouw persoonlijke situatie gunstig en verstandig is. Zo krijg jij altijd passend advies. Kun je jouw droom realiseren en koop je een eigen huis? We regelen ook het financiële deel voor je. Ook dan zijn we er voor jou.

 

Bron: CBS, DUO en amweb

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Studieschuld? Dit betekent het voor je hypotheek
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden