Opknaphuis op het oog? Zorg voor energiebesparende maatregelen!

Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Betalen en sparen

Als je op huizenjacht bent, kom je vast wel eens een opknappertje tegen. Een pittoresk huisje, vol mogelijkheden om er jouw droompaleisje van te maken. Een mooi project voor wie graag de mouwen opstroopt. Heb je niet genoeg geld op de bankrekening voor zo’n grote verbouwklus? Kijk dan eens naar de extra hypotheekruimte die je kunt krijgen als je investeert in energiebesparende maatregelen.

Sinds 2018 mag je nog maar 100% van de aankoopwaarde van je huis lenen. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt als je een huis gaat kopen. Bijvoorbeeld om alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notaris- en advieskosten, te financieren.

Meer lenen voor de verbouwing?

Extra geld lenen in je hypotheek om een verbouwing te betalen, is dus meestal niet meer mogelijk. Behálve als je de extra lening gebruikt om het huis energiezuiniger te maken. Die keuze is vaak heel aantrekkelijk. Want door de lage hypotheekrente wordt het dan een erg betaalbare lening. Dus kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de vervangingskosten van de cv-ketel in de hypotheek op te nemen. Handig als je verbouwingsbudget niet zo groot is, want zo houdt je spaargeld over voor andere aanpassingen.

Er is wel een ‘maar’: de lening voor de energiebesparende maatregelen is aan een maximum gebonden. De totale leensom mag niet hoger zijn dan 106% van de waarde van het huis ná de verbouwing.

Rekenvoorbeeld

Je wilt een huis kopen van € 240.000. Het maximale bedrag dat je in 2018 mag lenen bedraagt dan € 240.000 (100%). De waarde van het huis na de energiebesparende verbouwing wordt getaxeerd op € 245.000. Het bedrag dat je mag lenen is nu € 259.700 geworden (106% van 245.000). Dat is een verschil van € 19.700.

Welke energiebesparende maatregelen mag je meefinancieren?

Je hoeft niet meteen ingrijpend te verbouwen als je extra wilt lenen in de hypotheek. Dubbelglas laten plaatsen is óók een energiebesparende maatregel. Hieronder zetten we voor je op een rij wat de meest voorkomende bespaaroplossingen zijn die je kan mee laten financieren in de hypotheek.

 • HR-ketel
 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Dak-, vloer- en muurisolatie
 • Dubbel glas (HR++)

Bewaar de bonnetjes!

Helaas wordt de extra lening niet zomaar op rekening bijgestort. Het bedrag wordt eerst in een bouwdepot gestald. Pas als je de factuur van de aankoop en installatie laat zien, krijg je het geld overgemaakt. Maar dat heeft wel als voordeel dat je geen rente betaalt over het bedrag dat nog niet uit het bouwdepot is overgemaakt.

Ben je van plan om een huis te kopen en meteen te investeren in energiebesparende maatregelen? Dan geeft één van onze vestigingen je graag advies.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Opknaphuis op het oog? Zorg voor energiebesparende maatregelen!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden