Spullen lenen of huren? Let op je verzekering!

Gepubliceerd op 03 januari 2019

Verzekeren

We lenen steeds vaker spullen en diensten van elkaar en daarmee gaan we verspilling tegen. Dat noemen we de deeleconomie. Een positieve ontwikkeling, maar verzekeringen zijn er nog niet op ingespeeld. Let dus op de risico’s als je iets leent of uitleent.

Bezit wordt steeds meer ingeruild voor gebruik: waarom zelf een auto of een boor kopen als je er maar af en toe eentje nodig hebt? Dan is het net zo gemakkelijk om er af en toe eentje te lenen van iemand. Leenplatformen als SnappCar en Peerby bieden daarvoor een oplossing. Ook Airbnb is een bekend platform.

Verzekering kijkt alleen naar bezit

Normaal gesproken ben je met een auto-, een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering goed verzekerd tegen onverwachte schade. Maar bij het lenen of huren van spullen ligt het wat ingewikkelder. Verzekeringen zijn namelijk gericht op bezit en niet op gebruik.

Lenen meestal verzekerd, huren meestal niet

Leen je spullen uit, of maakt iemand anders gebruik van jouw huis, dan ben je verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering als de lener schade op zou lopen door toedoen van een gebrek aan je huis of spullen. Beschadig je iets wat je zelf hebt geleend, dan is de vergoeding uit de aansprakelijkheidsverzekering meestal beperkt. Huur je spullen, dan ben je niet verzekerd als je daaraan schade veroorzaakt.

Elke verzekeraar is anders

Wat wel en niet verzekerd is, verschilt per verzekeraar. Kijk daarom goed waar je wel en niet voor verzekerd bent als je gaat lenen of huren. En als je vragen hebt, ben je natuurlijk altijd welkom bij ons. Wij helpen je graag. Zo weet je precies welke risico’s je loopt. Die zijn misschien niet zo groot als je eens een huishoudelijk apparaat leent, maar bij een auto kan het veel problemen en ergernis voorkomen. Zorg dus dat je weet waar je aan toe bent. Kom gerust eens langs bij één van onze vestigingen.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Spullen lenen of huren? Let op je verzekering!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden