Afgelost op je hypotheek? Misschien kan de rente omlaag!

Gepubliceerd op 14 juli 2020

Hypotheken

Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe meer risico de geldverstrekker loopt dat het geleende geld niet volledig terugbetaald wordt. Daarom zit er in de hypotheekrente een rente-opslag verwerkt ter compensatie van dit risico. Voor dat risico rekent de bank tot wel 0,5% extra rente bovenop de basisrente. Maar is deze rente nog wel reëel en kan hij misschien omlaag?

Lagere rente door hypotheekaflossing

Misschien heb je inmiddels een gedeelte van de hypotheek afgelost en is hiermee de verhouding tussen de lening en de woningwaarde kleiner geworden. In dat geval kan het zomaar zijn dat de rente-opslag overbodig is geworden en de hypotheekrente dus omlaag kan. Dit scheelt je over 20 jaar al gauw duizenden euro’s!
Een voorbeeld: stel je hebt een hypotheek van drie ton afgesloten om een huis van vier ton te kunnen kopen. Je hypotheek bedraagt dan 75% van de waarde van je woning. Maar dankzij een erfenis kun je ineens 50.000 euro aflossen; de verhouding loopt dan terug tot 62,5%. De kans is groot dat je op dat moment in een andere risicoklasse valt en er geen rente-opslag meer berekend hoeft te worden.

Lagere rente door hogere woningwaarde

Niet alleen door aflossen kan de rente-opslag dalen, het kan ook zijn dat je huis meer waard wordt waardoor de verhouding in jouw voordeel verandert. Een hogere WOZ-waarde is daarvoor een indicatie, maar vaak vraagt de geldverstrekker ook nog een taxatierapport.

NHG

Heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Maak je dan geen zorgen. In dat geval is er geen opslag in je hypotheekrente verwerkt en betaal je al de laagst mogelijke rente. Dat komt omdat NHG een vangnet biedt waardoor geldverstrekkers sowieso minder risico lopen.

Moet ik zelf de rente-opslag verlagen?

Veel geldverstrekkers passen de rente-opslag automatisch aan wanneer je in een nieuwe categorie valt, maar dit is helaas niet altijd het geval. Het loont dus altijd de moeite om na te gaan of je huidige hypotheekrente nog actueel is. Onze hypotheekadviseurs helpen je hier natuurlijk graag bij.

Slim aflossen? Laat het ons weten!

Ga je binnenkort een (flinke) aflossing doen? Neem dan altijd even contact op met je vertrouwde Veldsink hypotheekadviseur. Onze onafhankelijk adviseurs weten exact op welk deel van de lening je het beste kunt aflossen. Ze zorgen er uiteraard ook voor dat de juiste risicoklasse wordt toegepast. Hierdoor betaal je geen cent te veel voor je hypotheek.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Afgelost op je hypotheek? Misschien kan de rente omlaag!
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden