Zorgverzekering 2021: verhoog jij het eigen risico?

Gepubliceerd op 15 december 2020

Verzekeringen

De zorgverzekering is ieder jaar weer een puzzel. Stap je over of niet, wil je het verplichte eigen risico van € 385,- aanhouden of ga je vrijwillig ophogen waardoor je premiekorting krijgt? Kies je voor het maximale eigen risico van € 885,-, dan krijg je een korting op de jaarpremie van rond de € 200,-. Dit kan iets verschillen per verzekeraar.

Om erachter te komen of het voor jou verstandig is om het eigen risico te verhogen, zetten we hieronder vijf punten op een rijtje die je helpen een goede afweging te kunnen maken.

1. Maximale extra risico is circa € 300,-

Stel: je kiest voor het maximale eigen risico van € 885,-, je belandt onverhoopt in het ziekenhuis waarbij je het maximale bedrag zelf moet betalen. Je denkt € 885,- kwijt te zijn, maar eigenlijk betaal je € 500,- meer dan het minimale eigen risico dat je altijd moet betalen: de € 385,- geldt immers sowieso. Doordat je een hoger eigen risico hebt gekozen, krijg je rond de € 200,- premiekorting op jaarbasis. Het extra risico dat je loopt is daarmee feitelijk circa € 300,-.

2. Alleen basisverzekering

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering(en). De kosten voor aanvullende verzekering worden dus wel vergoed (tot aan het aantal behandelingen dat daarin is afgesproken).

3. Niet voor de huisarts

Voor bezoeken aan de huisarts betaal je geen eigen risico. Verwijst de huisarts je echter door naar een specialist of is er een bloedonderzoek nodig, dan vallen die zorgkosten wel onder het eigen risico.

4. Niet voor kinderen

Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Ook al heb je voor jezelf gekozen voor een maximaal eigen risico, voor meeverzekerde kinderen geldt het niet.

5. Eigen bijdrage

Let op: het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage! Voor sommige zorgkosten geldt een eigen bijdrage. De basisverzekering vergoedt dan bijvoorbeeld een deel van de kosten van een bepaald hulpmiddel of medicijn en de rest moet je zelf betalen. Sommige aanvullende verzekeringen dekken ook de kosten van de eigen bijdrage maar daar kies je dan ook bewust voor.

Maak een inschatting

Het is dus belangrijk om een goede inschatting te maken van de zorg die je verwacht het komende jaar nodig te hebben. Weet je nu al dat er bijvoorbeeld een baby op komst is? Dan vallen bepaalde onderdelen van de benodigde zorg wél onder het eigen risico en andere niet.

Je kunt eenvoudig je huidige zorgverzekering vergelijken met de mogelijke vergoedingen die voor jou van toepassing zijn. Ga daarvoor naar onze zorgvergelijker. Natuurlijk kunnen onze adviseurs je ook helpen. Neem gerust contact op met het kantoor bij jou in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zorgverzekering 2021: verhoog jij het eigen risico?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden