Zo leer je je kind sparen!

Gepubliceerd op 09 november 2018

Betalen en sparen

Wist je dat kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan, later minder vaak financiële problemen krijgen? Het kan dus geen kwaad om op tijd te beginnen met een stukje financiële opvoeding. Maar wat is  een goede leeftijd om hen te leren sparen? En hoe pak je het aan? We helpen je graag op weg.

Spaarpotje

Als je zoon of dochter vier jaar oud is, dan is dat een prima leeftijd om eens over geld te beginnen. De glimmende muntjes zijn namelijk érg interessant voor jonge kinderen. Ze hebben allemaal een andere achterkant en zijn daardoor superleuk om te sparen! Een eigen spaarpotje is een mooie plek om de centjes te bewaren. Leg aan je kind uit dat hij er goed voor moet zorgen. En zoek samen een mooie plek uit voor de spaarpot. Dan voelt je kind zich elke keer als hij het spaarpotje ziet weer trots. Als je kind ouder wordt, kan hij zijn zakgeld of het zakcentje dat hij ‘verdient’ met een klein klusje in de spaarpot bewaren.

Tip: Geef je vijftig cent zakgeld per week? Geef dan de ene week een muntje van vijftig cent, en de andere week muntjes van tien of twintig cent. Zo leert je kind spelenderwijs tellen met geld.

Spaardoel

Al die rinkelende muntjes in de spaarpot zijn leuk, maar waar mag je kind het aan uitgeven? Bedenk samen een spaardoel en schrijf het bedrag op dat nodig is om het spaardoel te halen. Begin klein, met een spaardoel dat na drie of vier keer sparen gehaald is, zoals een zakje snoep. De spaardoelen groeien mee met de leeftijd van je kind. Zo kan uw kind van zes bijvoorbeeld (mee)sparen voor een barbiehuis, een skelter of lego. Door spaardoelen af te spreken, leert je kind dat je niet zomaar alles kunt kopen.

Tip: Spaardoel gehaald? Ga samen naar de winkel en laat het als cadeautje inpakken. Dat maakt de beloning voor het sparen nóg waardevoller.

Spelletjes

Er zijn veel leuke spelletjes om je zoon of dochter spelenderwijs met geld te leren omgaan.

Monopoly Junior bijvoorbeeld: een snel, spannend en makkelijk te leren spel voor kinderen vanaf vijf jaar. Ook het Zakgeldspel of Familie Poen zijn leuke en leerzame bordspellen. Mag jouw zoon of dochter al spelletjes doen op de computer, tablet of telefoon? Dan zijn er per leeftijd geschikte spellen en apps te vinden die sparen leuk en visueel maken.

Wist je dat we ook kunnen adviseren in spaarrekeningen voor je kind? Ga langs bij één van onze adviseurs bij jou in de buurt.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zo leer je je kind sparen!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden