Winter! – Tips voor het (wintersport)seizoen

Gepubliceerd op 17 december 2018

Verzekeren

Het is goed te voelen aan de temperatuur dat het winterseizoen is begonnen. Dat brengt ook een aantal risico’s met zich mee waar je rekening mee moet houden. Wij geven een aantal concrete tips voor bijvoorbeeld de auto, maar ook voor de wintersport! 

Algemene tips voor als je op pad gaat in de winter

Niets is vervelender als je ‘s morgens opstaat en ziet dat er een laagje ijs van je auto gehaald moet worden, nog vervelender wordt het als de auto niet start. Een paar eenvoudige tips kan veel ergernis voorkomen:

 • Laat een wintercheck voor de auto uitvoeren. De wintergevoelige onderdelen zoals banden, accu en vloeistoffen worden tijdens deze wintercheck nagekeken.
 • Brandstof kan bevriezen, zeker diesel kan gaan vlokken waardoor de auto niet meer rijdt. Het is goed om te weten dat je in de wintermaanden winterdiesel tankt aan de pomp. Nederland kent een winterdiesel die tot -15 graden Celsius gaat, in het najaar is dat vaak maar tot -5 graden Celsius. Dat kan te weinig zijn voor jouw bestemming. Ga je op reis, tank dan altijd voor de zekerheid nog wat bij op de (koudere) eindbestemming waar de standaarden hoger liggen (Duitsland bijv. -20) om dit probleem te voorkomen.
 • Bewaar de slotontdooier niet in de auto.
 • Autoruiten krabben met draaiende motor? Laat de deur dan op een kiertje staan. Het komt nogal eens voor dat de auto in het automatische slot valt. Toch vervelend als je tas met huissleutels in de auto ligt (of houd ze op zak).
 • Een ouderwetse maar nuttige tip… smeer vaseline op de deurrubbers om bevriezing te voorkomen. Een spray of een rubberstick zijn hier ook voor te krijgen.
 • Zorg ook voor goed zicht door de voorruit voordat je gaat rijden. Maak de ruiten altijd volledig ijs- en sneeuwvrij en laat ook de airco aanstaan om beslagen ruiten te voorkomen.
 • Controleer regelmatig of alle verlichting nog naar behoren werkt zodat andere weggebruikers je ook goed kunnen zien.

Pas ook je rijgedrag en snelheid aan. Trek, zeker bij gladheid, rustig op en verminder in bochten vaart door op tijd het gas los te laten in plaats van te remmen. Door voldoende afstand te houden en bijvoorbeeld niet op het allerlaatste moment in te voegen voorkom je gevaarlijke situaties.

Ga je op wintersport?

Naast bovenstaande algemene tips is er op wintersport sprake van extremere temperaturen, dus op de weg is het belangrijk om naast winterbanden ook sneeuwkettingen te gebruiken. Vaak is dit ook een vereiste.

De kwaliteit waar winterbanden aan moeten voldoen en onder welke omstandigheden, kunnen nogal verschillen per land. Zo schrijft Duitsland bijvoorbeeld voor dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden met een minimaal profiel van 4 mm. Voor de aanhanger of caravan is het niet verplicht. Terwijl sneeuwkettingen in Italië verplicht zijn als er zomerbanden onder de auto liggen en als het op verkeersborden wordt aangegeven.

De boetes bij het niet navolgen van deze wetgeving kunnen hoog oplopen. In Oostenrijk kan de boete oplopen tot maar liefst 5000 euro. Wil je weten welke voorwaarden er gelden voor winterbanden en sneeuwkettingen voor de landen waar je doorheen rijdt tot aan je eindbestemming? Bekijk dan het volledige overzicht.

Hier nog een aantal concrete tips voor op wintersport:

 • Sluit een pechdekking af op je reisverzekering. Zo ben je verzekerd van bijvoorbeeld voldoende dagen vervangend vervoer, mocht je stil komen te staan op weg naar de vakantiebestemming. Heb je al een pechhulpdekking voor onderweg? Check dan waar je recht op hebt en/of bijverzekeren noodzakelijk is.
 • Rijd je in een lease auto, check dan ook de pechhulpvoorwaarden in het buitenland bij de leasemaatschappij.
 • Neem een (zomer)reservewiel mee. Daarmee kun je naar de dichtstbijzijnde garage rijden om er een goede winterband onder te leggen die in veel landen verplicht is.
 • Sneeuwkettingen? Leg deze bovenop de bagage en niet (standaard) bij het reservewiel. Neem ook een kartonnen doos mee, waar je met je knieën op kunt zitten tijdens het omleggen. Er is verschil in kwaliteit van sneeuwkettingen, laat je goed adviseren.
 • Het is niet te hopen, maar mocht je onderweg vast komen te zitten in een sneeuwstorm of een verkeersopstopping zorg dan voor voldoende water, dekens, wat te eten maar ook voor voldoende brandstof in de tank.
 • Zet de beste winterbanden op de aangedreven wielen. Voor de meeste auto’s zijn dat de voorwielen, waar ook de (twee) sneeuwkettingen omgelegd dienen te worden.
 • Gebruik je een skibox? Vergeet dan niet om deze er meteen af te halen als je terug bent in Nederland. Door de weerstand op het dak kost dit extra benzine.

Op de piste – Eigen veiligheid

Naast de auto is het ook belangrijk dat je voor jezelf zorgt tijdens een wintersportvakantie. Een uitbreiding op de reisverzekering met wintersportdekking is dan geen overbodige luxe. Onder de wintersportdekking is bijvoorbeeld meeverzekerd dat als er op de berg iets gebeurt, de vervoerskosten naar het ziekenhuis worden vergoed. Maar ook teruggave van de kosten van een skipas of niet genoten lessen.

Naast wintersportdekking is ook een uitbreiding op de medische kosten aan te raden. Zeker als je naar een privékliniek gebracht wordt waar de kosten vaak hoger zijn dan in het plaatselijke ziekenhuis. Om er zeker van te zijn dat je goed terecht komt en/of de medische kosten gedekt zijn, is het altijd noodzakelijk om de alarmcentrale in te schakelen.

Het blijft natuurlijk ook verstandig om goed getraind op reis te gaan. Denk ook aan beschermende middelen zoals een skihelm. Ga je off-piste skiën, weet dan dat dit niet automatisch is meeverzekerd op de meeste reisverzekeringen. Voor de meeste polisvoorwaarden geldt, dat off-piste tot een bepaalde lawinecode is gedekt en alleen onder deskundige begeleiding. Check daarom altijd de polisvoorwaarden vóórdat je op reis gaat.

Voor een volledig advies over je verzekeringen voor je wintersportvakantie kun je altijd contact opnemen met jouw adviseur in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Winter! – Tips voor het (wintersport)seizoen
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden