Werkgever speelt belangrijke rol in pensioenkennis werknemers

Gepubliceerd op 05 november 2018

Pensioen

De rol van de werkgever blijkt essentieel te zijn als het gaat om pensioenkennis verstrekken bij de werknemers. Uit recent onderzoek van Lifesight blijkt dat veel werknemers nog weinig pensioenkennis hebben. Zo weet een groot deel niet hoe ze het beste om kunnen gaan met het pensioen en de vrijheden. De discussies omtrent de herziening van het pensioenvoorstel zijn nog in volle gang. Toch lijkt het erop dat de meeste werknemers daar nog niet klaar voor zijn. Werkgevers kunnen gelukkig iets ondernemen om het hun werknemers iets makkelijker te maken.

Eerder onderzoek

Uit onderzoek eerder dit jaar bleek al dat de pensioenkennis van de Nederlander onder de maat is. Tijdens dit onderzoek werden er vijf vragen gesteld, waarvan de deelnemers er gemiddeld maar twee goed konden beantwoorden. De pensioenkennis is vooral bij jongeren laag. Dit is natuurlijk schrijnend, omdat veel mensen dus nog niet optimaal gebruik kunnen maken van het pensioen en zo later misschien in de problemen kunnen komen met hun vermogen.

Herziening pensioenstelsel

Omdat het huidige pensioenstelsel gevoelig is voor schommelingen in de financiële markt, wordt er gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel. Het uitgangspunt is hierbij dat dit pensioenstelsel toekomstbestendig is. Bij het nieuwe pensioenstelsel komt er mogelijk (nog) meer keuzevrijheid voor de werknemers in hun pensioenopbouw. Dit is natuurlijk ‘onhandig’ voor de werknemers die weinig tot geen pensioenkennis hebben.

Werkgever heeft sleutelrol

Uit het onderzoek van Lifesight blijkt dat de werkgever de belangrijkste rol heeft om de pensioenkennis van zijn/haar werknemers bij te spijkeren. Ook blijkt dat veel werkgevers vinden dat de informatievoorziening over het pensioen via hen moet lopen. In het onderzoek waaruit dit blijkt, zijn werknemers opgedeeld in vijf categorieën, van bijna geen kennis tot veel kennis. Iedere categorie vergt een andere aanpak en informatievoorziening. Zo kan een werkgever precies inspelen op de behoeften van de werknemer. Daarnaast staan werknemers er ook voor open om van hun werkgever informatie te ontvangen over het pensioen en tips over hoe zij er het beste mee om kunnen gaan.

Pensioenkennis moet omhoog

Met oog op het aankomende toekomstig pensioenstelsel is het dus zaak dat werknemers meer pensioenkennis gaan ontwikkelen. Werkgevers kunnen hen hierbij helpen door middels hun sleutelrol de juiste informatie te verschaffen omtrent het pensioen. Veldsink is dé partner om de werkgever en de werknemers te adviseren over het pensioen. Wij hebben gekwalificeerde pensioenadviseurs die je graag helpen in één van de vestigingen bij jou in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Werkgever speelt belangrijke rol in pensioenkennis werknemers
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden