Wel of geen aankoopmakelaar?

Gepubliceerd op 29 augustus 2021

Hypotheken

Waarom zou je een aankoopmakelaar inschakelen? Wat doet een aankoopmakelaar? Bij het zoeken, bezichtigen en kopen van een koophuis komt er veel op je af. Een makelaar kan je ondersteunen bij alle stappen. Bekijk de voor- en nadelen en ontdek wat hij precies voor je kan betekenen. Zo kun je goed bepalen of je wel of geen aankoopmakelaar inschakelt.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een koophuis dat past bij je wensen. Hij weet precies wat er in de buurt te koop is en vaak ook wat er te koop komt. Hebben jullie een huis gevonden, dan kun je de aankoopmakelaar meenemen bij het bezichtigen. En hij kan helpen bij de onderhandelingen en het koopcontract als je het huis wilt kopen.

Een makelaar brengt een verkopende en een kopende partij dus bij elkaar. In de rol van aankoopmakelaar vertegenwoordigt hij de kopende partij. Hij mag dan niet tegelijk de verkopend makelaar zijn van het huis dat je wilt kopen. Dit is om belangenverstrengeling te voorkomen.

Voordelen van aankoopmakelaar

Er zijn genoeg redenen waarom je een aankoopmakelaar zou inschakelen. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

 • Eerder op de hoogte van huizen die te koop komen

Voordat een huis op Funda komt, heeft een makelaar vaak al gehoord dat het huis te koop gaat komen. Hierdoor heb je een voorsprong op andere geïnteresseerden en kun je mogelijk al eerder gaan onderhandelen met de verkopers als het een huis is dat je graag wilt.

 • Bekend met de regio

Een makelaar kent de regio. Hij weet bijvoorbeeld al vaak af van nieuwbouwplannen, bestemmingsplannen van de gemeente, bodemonderzoeken en hoe het zit met bouwvergunningen. Ook weet hij waarvoor vergelijkbare huizen in de buurt verkocht worden. Of hij zoekt dit voor je uit.

 • Een aankoopmakelaar weet waar je op moet letten bij bezichtigen

Isolatie, vochtplekken, asbest, bouwkundige constructies, de kwaliteit van het schilderwerk, gehorigheid, regels voor het meten van de oppervlakte: een makelaar weet precies waar hij op moet letten bij het bezichtigen van een huis. En wat belangrijk is om naar te vragen om later te kunnen gebruiken in de onderhandeling.

 • Hulp bij onderhandelen

Een makelaar kan de onderhandelingen voor je doen als je twijfelt over je eigen onderhandelvaardigheid. Hij is hier ervaren in en kan als tussenpersoon een neutralere rol vervullen zonder zich te laten leiden door emoties.

 • Een taxatie

Is het huis dat je op het oog hebt zó uniek dat deze lastig te vergelijken is met andere huizen die zijn verkocht, dan kun je een taxatie laten doen om de waarde te bepalen. Deze heb je straks sowieso nodig voor de hypotheek. Veel makelaars hebben ook taxateurs in dienst. De taxateur moet alleen van een andere partij zijn dan de aankopend of verkopend makelaar om belangenverstrengeling te voorkomen.

 • Checken van het koopcontract

Staat alles goed in het koopcontract: de prijs, de ontbindende voorwaarden? Een makelaar helpt je te checken of er niks ontbreekt en alles klopt, zodat je met een gerust hart kunt tekenen.

Nadelen aankoopmakelaar

Het belangrijkste nadeel zijn de kosten van een aankoopmakelaar. Hier kun je verschillende afspraken over maken.

 • Kosten aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar rekent een vergoeding, ook wel courtage.  Deze kosten zijn niet aftrekbaar. De kosten verschillen per makelaar, variërend van € 950 tot € 2.500. Het hangt er natuurlijk ook van af waarvoor je hem precies inschakelt. Vaak is de prijs onderhandelbaar. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over. Er zijn verschillende afspraken mogelijk:

 • Een percentage van de verkoopprijs: doe dit liever niet, want dan heeft de aankoopmakelaar minder reden om zijn best te doen bij het onderhandelen. Want hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger zijn vergoeding.
 • Een percentage van het onderhandelingsresultaat: het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. Plus minimale opstartkosten.
 • Een vast bedrag
 • No cure, no pay: alleen als de koop doorgaat, betaal je de makelaar.

Huis kopen zonder aankoopmakelaar

Heb je genoeg tijd? En vind je het wel een uitdaging om het allemaal zelf te regelen? Dat kan natuurlijk ook. Zorg wel dat je vooraf goed geïnformeerd bent.

Laat wel een bouwkundige keuring uitvoeren door een bouwtechnisch expert. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. De verkoper moet je informeren over gebreken, maar je hebt ook een onderzoeksplicht. Je kunt het bouwkundige rapport eventueel nog gebruiken in je onderhandeling of opnemen als ontbindende voorwaarde. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Vraag ook naar het energielabel van het huis. De verkoper is verplicht deze te hebben. Daaraan kun je zien hoe energiezuinig het huis is. Ga je energiebesparende maatregelen nemen? Dan kun je daarvoor extra hypotheek krijgen. Onze adviseurs kunnen je daar alles over vertellen.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wel of geen aankoopmakelaar?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden