Wat leg je uit aan je kind over bankzaken?

Gepubliceerd op 23 september 2019

Betalen en sparen

Voor jou als volwassene zijn veel bankzaken logisch. Geld overboeken, een betaalverzoek sturen, de spaarrekening beheren. Handelingen waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat. Maar voor je kind is dit allemaal nieuw. Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een betaalrekening? Waarom lukt overboeken soms niet? En hoe wordt sparen makkelijker? Met deze 5 stappen help je je kind hiermee omgaan.

Stap 1. Maak de rekeningen zichtbaar

Download de Mobiel Bankieren app van je bank op de mobiel van je kind. Zo kan je kind altijd zien hoeveel geld er op de rekeningen staat. Saldo, inkomsten en uitgaven staan allemaal overzichtelijk bij elkaar.

Stap 2. Geld overboeken van betaal- naar spaarrekening

Kijk samen naar het saldo op de betaalrekening. Staat er ruim voldoende geld op? Boek het extra geld over naar de spaarrekening met de knop ‘overboeken’. Waarom? Het geld staat nog veiliger op een spaarrekening. Want als je kind zijn pinpas en/of pincode verliest, heeft een crimineel alleen toegang tot de betaalrekening. Niet tot de spaarrekening.

Stap 3. Geld overboeken naar anderen

Met een betaalrekening kan je kind ook geld overboeken naar anderen. Neem stap voor stap het overboeken door. Laat je kind bijvoorbeeld 1 cent overmaken naar jouw rekening. Zodat het invullen van bedrag, naam ontvanger, het IBAN-nummer, de omschrijving en het moment van overboeken allemaal voorbijkomt. En weet je kind dat hij of zij alleen geld kan overboeken vanaf een betaalrekening?

Stap 4. Gebruik het betaalverzoek

Scholieren lenen meer dan regelmatig geld van elkaar. Het gaat om voorschieten van kleine bedragen omdat iemand geen portemonnee bij zich heeft. Vaak geen probleem, maar hoe houdt je kind overzicht over deze leningen? En wat doet je kind als het geleende geld niet terugkomt? Geef daarom de tip om meteen een betaalverzoek te sturen. Een ideaal hulpmiddel om geldzaken op orde te houden.

Stap 5. Online sparen

Sparen is makkelijker als spaardoelen helder zijn. Dan weet je kind precies waarvoor het spaargeld bedoeld is en wordt de verleiding kleiner om het geld toch uit te geven. In de JongWijs Mobiel Bankieren app kan je kind eigen spaarpotten aanmaken. Dit kan binnen het scherm ‘overzicht transactie’, onder de tab ‘spaarpotten’. Zo houdt je kind overzicht.

Advies nodig?

Als Veldsink Advies zijn sommige van onze vestigingen ook Zelfstandig Adviseur bij RegioBank. RegioBank heeft JongWijs, speciaal voor je kinderen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Loop dan gerust eens binnen in één van onze RegioBank vestigingen.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat leg je uit aan je kind over bankzaken?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden