Hoe wapen je medewerkers tegen een burn-out?

Gepubliceerd op 16 december 2017

Onderneming

De burn-out is beroepsziekte nummer één in Nederland. Steeds meer mensen krijgen last van extreme vermoeidheid en psychische klachten die in de meeste gevallen ontstaan op de werkvloer. Het gevolg is dat zij  – vaak langdurig – thuis komen te zitten om hun ziekte te boven te komen. Wat kun je hier als werkgever en ondernemer tegen doen?

Per jaar klopt maar liefst 14% van de werknemers bij hun werkgever aan met burn-outklachten. In 5% van de gevallen leiden deze klachten uiteindelijk tot langdurig thuiszitten. Gemiddeld loopt het ziekteverzuim naar aanleiding van een burn-out zelfs op tot 242 dagen. Hier zit een flink prijskaartje aan. Als werkgever mis je niet alleen een kracht op de werkvloer, over het algemeen moet er ook naar vervanging gezocht worden. In dit geval kiezen werkgevers vaak voor freelancers die meer kosten dan een medewerker op de loonlijst. De gemiddelde kosten per burn-out bedragen dan ook tienduizenden euro’s per jaar.

Hoe kan bedrijfsschade bij een burn-out worden verzekerd?

Als werkgever ben je nu wettelijk gezien nog verplicht om medewerkers met een vast dienstverband minstens twee jaar voor tenminste 70% van het loon door te betalen. Voor bedrijven tot 25 werknemers geldt dat deze plicht dankzij het nieuwe kabinet binnenkort verkort wordt tot 1 jaar. Dit geldt ook in het geval van een burn-out. Om ervoor te zorgen dat een burn-out van een werknemer de voortgang van een bedrijf niet in gevaar brengt, kunnen werkgevers zich verzekeren tegen ziekteverzuim door middel van de verzuimverzekering. Uiteraard kan de verzuimverzekering volledig door ons op maat samengesteld worden.

Burn-out voorkomen

Als werkgever kun je gelukkig zelf het één en ander doen om de risico’s op een burn-out te beperken. Zorg bijvoorbeeld voor goede werkplekken: zet bureaus op de juiste hoogte en zorg dat er voldoende frisse lucht en daglicht is op kantoor. Ook de werkdruk moet niet te hoog liggen. Houd daarom je werknemers goed in de gaten en luister naar ze.

Wil je exact weten waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een verzuimverzekering voor de organisatie? Of ontvang je graag advies over het voorkomen van een burn-out bij medewerkers? Wij als financieel ontzorger geven je graag antwoorden op maat. Bel ons, of kom langs bij één van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe wapen je medewerkers tegen een burn-out?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden