Krijg grip op de risico’s en kosten van verzuim

Een zieke werknemer kost al snel 2,5 keer zijn salaris. In de meeste gevallen is dit 250 tot 400 euro per dag. Dat is 7.500 tot 12.000 euro per maand en 90.000 tot 144.000 euro per jaar! Zeker voor een klein bedrijf is dat een flinke smak geld. Daarmee is verzuim het grootste personeelsrisico dat je als ondernemer loopt.

Dat risico wil je graag zo klein mogelijk maken. Het is belangrijker om meer grip te krijgen op de risico’s en de kosten. Grip begint met inzicht. Bij Veldsink helpen we jou dat inzicht te krijgen.

Met Veldsink ben je verzekerd van gezond advies

Inzicht in de risico’s bij verzuim

We maken een risicoprofiel waarin we de risico’s en wensen voor je onderneming in kaart brengen.

Onafhankelijk en persoonlijk advies door experts

Zijn alle risico’s in kaart gebracht, dan krijg je van ons een voorstel op maat. We werken samen met verschillende partijen om jou de beste verzuimoplossing te bieden.

Maximale zekerheid en ontzorging

Hebben we de keuzes samen besproken en zie je ons voorstel zitten? Dan regelen we alles voor jou. Zo nemen we jouw zorg uit handen, zodat jij je aandacht kunt richten op jouw passie: ondernemen.

Adviesgesprek aanvragen

“Door een skiongeluk is een van mijn medewerkers voor lange tijd uit de running. Gelukkig bracht mijn Veldsink adviseur jaren geleden alle verzuimrisico’s in kaart. Hierdoor heb ik mijn verzuimzekering goed op orde, waar ik nu de vruchten van pluk: mijn verzuimkosten worden gedekt. Ik kon me hierdoor permitteren een invalkracht te zoeken. Nu draaien we weer op volle kracht!”
Frans de Wit uit Tilburg

Veelgestelde vragen

Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering vergoedt de kosten van de loondoorbetalingsverplichting die je als werkgever hebt, wanneer je werknemer ziek is. Sommige verzuimverzekeringen vergoeden ook de re-integratiedienstverlening. De kosten voor loondoorbetaling en re-integratie kunnen flink oplopen bij (langdurig) verzuim. Vooral voor mkb-bedrijven kan dit een grote last zijn.

Welke plichten heb ik als werkgever als een werknemer ziek is?

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om de eerste twee jaar minimaal 70% van het loon door te betalen. Daarnaast stelt de Wet verbetering poortwachter eisen aan de begeleiding bij ziekteverzuim. En moet je aan veel administratieve plichten voldoen, zoals het maken van een Plan van Aanpak als een werknemer acht weken ziek is. Soms stelt een cao aanvullende eisen over de vergoedingen aan je werknemer en de begeleiding bij verzuim.

Wat zijn de voor- en nadelen van een verzuimverzekering?

Voordelen zijn de financiële zekerheid en begeleiding voor jou en je zieke werknemers. De verzekeraar betaalt de kosten voor loondoorbetaling in geval van ziekte. Afhankelijk van het type verzuimverzekering krijg je als werkgever ondersteuning bij re-integratie. Daarnaast heb je geen kennis nodig van de wettelijke verplichtingen, omdat we je daarbij helpen. Een nadeel is dat je premie betaalt voor je verzekering, ook als je geen zieke werknemers hebt.

Wat kost een verzuimverzekering?

De premie voor een verzuimverzekering ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten. De exacte premie is afhankelijk van je bedrijfsgegevens, de sector, de loonsom van je bedrijf, je verzuimgegevens en de gegevens van je werknemers.

Welke verzuimverzekering past bij mij?

Welke oplossing het beste bij jouw bedrijf past, vraag je aan je adviseur. Neem contact op met je onafhankelijk Veldsink adviseur in de buurt.

Ik heb al een verzuimverzekering. Wat kan Veldsink nog voor mij doen?

In dat geval ben je al verzekerd en betaal je dus al premie. Wanneer je te maken krijgt met een premieverhoging, is het interessant om te laten uitzoeken door een adviseur van Veldsink of het bij een andere verzekeraar goedkoper kan en overstappen gunstig is. We beoordelen in een persoonlijk gesprek de premie en de voorwaarden van je huidige verzuimpolis en vergelijken deze met ons aanbod. Zo ontdek je snel en eenvoudig of je goed verzekerd bent en hoeveel je kunt besparen.

 

Is een arbodienst verplicht?

Ja, voor elke werkgever in Nederland is een basiscontract met een arbodienst verplicht. Een adviseur van Veldsink vertelt je graag wat er in dit basiscontract hoort te staan. Voldoet jouw contract niet aan de voorwaarden van het basiscontract, sluit deze dan zo snel mogelijk af.

Waarom is een arbodienst verplicht?

Omdat jij als werkgever moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en voor passende verzuimbegeleiding. In de Arbowet staat opgenomen dat een arbodienst je ondersteunt bij vier kerntaken:

 1. Ziekteverzuimbegeleiding en het voorkomen van ziekteverzuim
 2. Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PMO of PAGO)
 3. Aanstellingskeuringen
 4. Uitvoeren en opstellen van de Risico inventarisatie & -evaluatie (RI&E)

De vier kerndeskundigen zijn de bedrijfsarts, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige en de arbeids- en organisatiedeskundige. De eerste drie taken moet je door een bedrijfsarts laten uitvoeren. De RI&E door een van de andere kerndeskundigen.

Wat als ik geen contract heb bij een arbodienst?

Iedere werkgever heeft een zorgplicht en volgens de Arbowet is de minimale vereiste een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Heb je dat niet, dan riskeer je bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van € 1.500,-.

En heb je wel een basiscontract, maar is een aantal zaken daar niet goed in vastgelegd of is het contract niet compleet, dan kan de Inspectiedienst daar ook boetes voor opleggen variërend tussen de € 750,- en € 1.500,-.

Kan ik failliet gaan door verzuim?

Ja, helaas wel. Vaak zijn er meerdere oorzaken voor een faillissement, maar verzuim kan flink bijdragen in de rode cijfers. Vooral voor bedrijven met minder dan 25 werknemers is dit een groot risico.

Wat kost een langdurig zieke medewerker mij gemiddeld?

Een langdurige zieke werknemer kost al snel 2,5 keer zijn salaris. In de meeste gevallen is dit 250 tot 400 euro per dag. Dat is 7.500 tot 12.000 euro per maand en 90.000 tot 144.000 euro per jaar! Zeker voor een klein bedrijf is dat een flinke smak geld.

Actuele artikelen over verzuim

Verzuim

Langdurig ziekteverzuim bij personeel: hoe ga je ermee om?

Is een van je medewerkers zes weken of langer ziek, dan is er sprake van langdurig ziekteverzuim. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Welke stappen moet je zetten om ervoor te zorgen dat de medewerker weer inzetbaar is?

Lees meer
Verzuim

Hoe kies je de juiste verzuimverzekering?

Een passende verzuimverzekering kiezen is een hele klus. Het is een complexe verzekering omdat er veel zaken zijn om op te letten voordat je een goed overwogen besluit kunt nemen welke voor jou het meest geschikt is. Waar moet je op letten?

Lees meer
Verzuim

Hoe wapen je medewerkers tegen een burn-out?

Steeds meer mensen krijgen last van extreme vermoeidheid en psychische klachten die in veel gevallen ontstaan op de werkvloer. Met als gevolg langdurig verzuim. Wat kun je als werkgever doen voor je medewerkers?

Lees meer
Verzuim

Voorkom langdurig verzuim bij je medewerkers

Helaas komt het nog wel eens voor dat je werknemers (langdurig) ziek zijn. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Als er dan toch iemand ziek wordt, doe je er alles aan om de medewerker weer op de been te helpen. Hoe kun je als werkgever zorgen voor een laag en kortdurend ziekteverzuim?

Lees meer
Verzuim

Verzuim en duurzame inzetbaarheid: wat mag, wat moet?

Uitval van personeel brengt risico’s en hoge kosten voor mkb-ondernemers met zich mee. Als werkgever kun je je hiervoor verzekeren. Je bent ook verplicht een aantal arbozaken goed te regelen. Met welke spelregels heb je te maken? En hoe kun je uitval voorkomen?

Lees meer
Verzuim
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden