Vanaf welke leeftijd hoort de pinpas erbij?

Gepubliceerd op 23 augustus 2019

Betalen en sparen

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een eigen pinpas. Maar is dit wel verstandig? Met een pinpas is geld onzichtbaar en de kans op te veel geld uitgeven is groter. Je kunt het beter stap voor stap aan hen leren.

Stap voor stap leren omgaan met geld

Kinderen leren omgaan met een pinpas en pincode is heel verstandig, noodzakelijk zelfs. Het is een onderdeel van het totale stappenplan om kinderen te leren omgaan met geld. Kinderen komen nu eenmaal veel in aanraking met digitaal geld. Ze zien ouders in winkels en online betalen met een pinpas. Pinnen is heel normaal. Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met een eigen pinpas. Hulp van ouders is hierbij van harte welkom.

5 tips voor veilig pinnen

Betalen met een pinpas is veilig. Maar het is wel belangrijk dat kinderen zorgvuldig omgaan met een pinpas en pincode. Geef kinderen de volgende tips:

 1. Geef een pinpas of pincode nooit aan anderen.
 2. Laat je niet afleiden bij het betalen of geld opnemen.
 3. Vertel je pincode aan niemand. Ook niet aan medewerkers van een bank.
 4. Schrijf de pincode niet op, maar leer de vier cijfers uit het hoofd.
 5. Zorg dat anderen niet kunnen meekijken als je de pincode intoetst.

Bepaal zelf de spelregels

Bepaal samen met jouw kind wat de spelregels zijn van het hebben van een pinpas. Hoeveel verantwoordelijkheid krijgt je kind en waar voel je je prettig bij? Een pinpas kan in eerste instantie bijvoorbeeld in beheer blijven bij jou als ouder en pas op een later moment naar de portemonnee van jouw kind gaan. Je kunt ook afspreken dat er altijd samen gepind wordt of dat je het saldo wekelijks checkt. Zo houd je een vinger aan de pols en leert je kind steeds zelfstandiger pinnen.

Start altijd met contant geld

Naast het leren pinnen, blijft het leren omgaan met contant geld de basis. Kinderen moeten eerst leren wat de waarde is van geld. En dat gaat het beste met contant geld. Begin daarom bij het geven van zakgeld altijd met het geven van contant geld. In de vorm van munten en het liefste nog iedere week met verschillende munten. Zo leren jonge kinderen munten en uiteindelijk ook bankbiljetten herkennen. Bij het betalen in de winkel met contant geld ontdekken ze het ruilmechanisme. We geven geld in ruil voor een product.

Wil je je kind leren omgaan met geld? Start altijd met contant geld, maar bouw geleidelijk ook tips over omgaan met digitaal geld in. Zo leert je kind zeker goed omgaan met geld. In welke vorm dan ook. Tips of hulp nodig? Loop dan gerust eens binnen bij één van onze vestigingen.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Vanaf welke leeftijd hoort de pinpas erbij?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden