Rechtsbijstand in het verkeer: je kan eigenlijk niet zonder

Gepubliceerd op 23 januari 2019

Verzekeren

Iedereen in Nederland is verplicht om zijn auto te verzekeren. Maar wat is wijsheid? Als je auto een bepaalde leeftijd heeft, betaal je naar verhouding wel veel premie bij een volledig casco verzekering en dit wordt ook niet aangeraden. Een WA-verzekering (eventueel met beperkt casco) is voor veel oudere auto’s voldoende. Zo zijn veel auto’s in Nederland verzekerd. Maar wat zijn de gevolgen in de praktijk bij een ongeval? In dit artikel geven we een aantal voorbeelden waarmee je zult zien dat het ook voor oudere auto’s belangrijk is om naast de WA dekking een aanvullende voorziening te treffen in de vorm van een rechtsbijstandverzekering.

Situatie 1

Je botst met je auto tegen een andere auto en bij beide auto’s is schade, jouw bumper moet worden vervangen en de andere auto heeft een nieuwe deur nodig. Gelukkig heb je een autoverzekering en worden de herstelkosten voor beiden vergoed. Toch?

Nee helaas is dat niet het geval. Jouw WA verzekering dekt de schade voor de andere auto, de tegenpartij kan een nieuwe deur in laten zetten. Je bumper wordt echter niet vergoed, deze kosten zijn helaas voor eigen rekening.

Situatie 2

Stel dat in bovenstaand voorbeeld de andere persoon tegen joúw auto aanrijdt en jullie hebben allebei schade, jouw bumper ligt eraf en zijn koplamp is gebroken.

In deze situatie kan het verschillende kanten opgaan:

 • Bij het invullen van het schadeformulier is het voor jullie allebei duidelijk en acceptabel dat de ander aansprakelijk is. Als de verzekeraar van de tegenpartij jouw schade accepteert is er niets aan de hand en kun je de bumper laten herstellen. Je zult wel zelf alert moeten blijven dat de tegenpartij inderdaad de schade vergoedt.
 • Het kan echter ook zijn dat de ander vindt dat jíj schuldig bent of dat er onduidelijkheden zijn. Bijvoorbeeld je kwam wel van rechts maar het leek een uitrit. Het komt nogal eens voor dat de tegenpartij het niet accepteert en dat maakt de situatie heel lastig.

Situatie 3

Op de snelweg kom je door slechte weersomstandigheden in een file terecht. De chauffeur achter je ziet het te laat en rijdt tegen jouw auto aan. Je klapt naar voren tegen de voorganger die ook stil staat. Gelukkig is er tussen hem en zijn voorganger genoeg ruimte over waardoor er niet meer mensen bij betrokken worden. Je voelt het meteen, er gaat iets niet goed in je nek en jouw passagier houdt zich tegen door haar hand tegen het dashboard te houden, maar daardoor klapt haar pols iets te ver door.

Het mag duidelijk zijn, dit kan een ingewikkelde situatie worden. Alle drie de auto’s hebben schade, en niet minder belangrijk, jij en jouw bijrijder hebben allebei letselschade. Wat komt er nu allemaal op je af? Je wordt door je voorganger aansprakelijk gesteld, maar kun je die aansprakelijkheid doorzetten naar de achterligger? En hoe dan? En als een van jullie door de klap naar de EHBO moet of het herstel duurt langer dan gedacht en is er aanvullend fysiotherapie nodig of je kunt een tijd niet werken? Kun je de letselschade van de passagier ook verhalen op de achterligger?

De vervolgschade kan groter zijn dan je denkt en hoe wordt dit dan geregeld? Als deze situatie ook nog eens gebeurt buiten Nederland dan komen er nóg meer complicaties bij kijken vanwege de daar geldende wet- en regelgeving.

Weet wat je kunt verwachten en regel het goed!

Je ziet dat de (financiële) nasleep van een ongeluk behoorlijk ingewikkeld kan worden. Dan is wat advies en ondersteuning hard nodig. Met alleen een WA-verzekering krijg je die ondersteuning niet. Als je iets van de kosten terug wilt zien, moet je zélf in actie komen en de ander aansprakelijk stellen en goed bekijken wat er allemaal onder valt om de financiële gevolgen te beperken. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat dit frustratie op kan leveren en op een teleurstelling kan uitlopen.

Los van de rompslomp moet je ook rekening houden met je eigen reactie op het gebeuren. Zeker bij ernstigere ongevallen zijn mensen vaak emotioneel en fysiek niet altijd in staat om de juiste stappen te ondernemen. Dan is het fijn als er iemand is die weet wat er moet gebeuren en het ook voor je kan regelen.

Zelf regelen of laten regelen?

Aanvullend op een WA-verzekering (met of zonder beperkt casco) is het sterk aan te raden een rechtsbijstandverzekering verkeer te hebben waarmee je die ondersteuning wél kunt krijgen. Ook als de schade afwikkeling in goed overleg plaatsvindt is een rechtsbijstandverzekering nodig. Zonder deze verzekering moet je zélf alles regelen en kan de verzekeraar niet namens jou de schade verhalen. Veel mensen realiseren zich dit niet, maar het is essentieel om te weten. Ook als je op een andere manier aan het verkeer deelneemt, dus als voetganger, fietser of met een ander voertuig, kun je met de rechtsbijstandverzekering verkeer rekenen op ondersteuning.

Wij helpen je daar graag bij!

Heb je al een rechtsbijstandverzekering, dan is de kans groot dat hierin ondersteuning op verkeersschades ook is meegenomen. Bekijk de voorwaarden dan nog eens goed of dit inderdaad het geval is.

Overtuigd? Kom gerust langs bij één van onze vestigingen om het goed te regelen, want als je in een van bovenstaande situaties terechtkomt is het wel prettig om te weten dat je de ondersteuning krijgt die je dan hard nodig hebt!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Rechtsbijstand in het verkeer: je kan eigenlijk niet zonder
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden