Neem je zorgverzekering voor 2024 onder de loep

Gepubliceerd op 21 november 2023

Verzekeringen

Het is november, dé maand waarin verzekeraars de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. Ook in 2024 stijgen de premies van alle verzekeraars. De basisverzekering kent een premiestijging tussen de 5 en 12 euro per maand, afhankelijk van de verzekeraar. Hoe gaat jouw nieuwe premie eruit zien?

Misschien kun je ergens op besparen. Of kun je beter overstappen naar een andere verzekeraar. Het is daarom goed om je zorgverzekering de komende weken onder de loep te nemen. Wij geven je graag onze tips waar je op kunt letten.

Basisverzekering

De wettelijke basisverzekering kent drie varianten. Welke vorm je kiest, bepaalt ook wat je vergoed krijgt of zelf moet betalen.

 • Restitutie: je hebt een vrije keuze van zorgverlener en krijgt maximaal een marktconforme vergoeding van je zorgkosten
 • Natura: je maakt gebruik van gecontracteerde zorgverleners, of je hebt een flinke eigen bijdrage bij een niet-gecontracteerde zorgverlener
 • Budget: je maakt van een selecte groep gecontracteerde zorgverleners gebruik en/of hebt vaker een hogere eigen bijdrage

Kijk ook naar je aanvullende zorgverzekering

Welke aanvullende verzekeringen heb je nu? Misschien heb je komend jaar minder aanvullende zorg nodig. Kijk goed welke aanvullende zorgverzekering (nog) bij je past. Kijk vooral ook naar de kosten-baten van de tandartsdekkingen om een goede afweging te maken. Ook zijn er bij verzekeraars regelingen om niet-gebruikte fysiotherapiebehandelingen deels mee te nemen naar het nieuwe jaar.

Elk type basis- en aanvullende zorgverzekering heeft een eigen prijskaartje. Vergelijk dus goed welke variant bij je past en welke misschien niet (meer). Netto kan dat voor jou best verschil maken.

Voor de aanvullende zorgverzekering zijn collectiviteitskortingen nog steeds toegestaan. En dat scheelt weer in de maandpremie. Informeer bij je werkgever of bij ons kantoor wat de mogelijkheden zijn.

Check je zorgtoeslag

Om lage- en middeninkomens te steunen, geeft de overheid zorgtoeslag. In 2024 komt de zorgtoeslag neer op maximaal 127 euro per maand. De extra toeslag die in 2023 van kracht was, komt voor komend jaar te vervallen.

Als er iets gewijzigd is in je persoonlijke situatie, dan is het verstandig om te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag. Is bijvoorbeeld een van je kinderen 18 jaar geworden? Of ben je gescheiden? Dit is van invloed op je mogelijke zorgtoeslag.

Nog meer bespaartips

Wist je dat je de premie van je verzekering kunt beïnvloeden? Je kunt het eigen risico van 385 euro naar maximaal 885 euro zetten, waardoor je op jaarbasis zo’n 200 euro minder premie betaalt. Let wel op: het verhogen van het eigen risico kan ook nadelige gevolgen hebben wanneer je onverwachts toch veel zorgkosten moet maken. Verhoog daarom je eigen risico alleen als je zeker weet dat je die 885 euro in één keer kunt betalen, mocht het nodig zijn.

Betaal je premie per maand? De meeste verzekeraars geven een premiekorting als je in een keer voor het hele jaar betaalt. Ook dat kan schelen in de totale kosten, mits je het jaarbedrag in één keer op kunt brengen natuurlijk.

Jouw zorgverzekering via Veldsink: optimaal gemak en één aanspreekpunt

Ieder jaar verandert je zorgverzekering. Het is daarom belangrijk te controleren of deze nog past bij je persoonlijke situatie. Staar je niet blind op de goedkoopste zorgverzekering. Realiseer je, dat je op elk moment patiënt kunt worden en meer zorg nodig hebt dan je vooraf had bedacht. Dan moet de dekking ook passend zijn om de zorgkosten te kunnen dragen.

Je kunt tot en met 31 december je zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Check je verzekering dus goed en vergelijk deze met andere aanbieders. Dat doe je via de Veldsink Zorgvergelijker. Deze geeft onafhankelijk de opties weer die aansluiten op jouw zorgbehoefte. Zo voorkom je dat je onvoldoende of juist te uitgebreid verzekerd bent.

Jouw verzekeringen zijn bij ons in goede handen. Wij kijken altijd of, waar én hoe het beter kan. Dat is het voordeel van persoonlijk advies! Neem gerust contact op met de adviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Neem je zorgverzekering voor 2024 onder de loep
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden