Minderjarig kind gaat studeren: wat kost dat?

Gepubliceerd op 25 september 2019

Betalen en sparen

Is jouw kind nog geen 18 jaar en gaat hij of zij studeren aan het mbo, hbo of de universiteit? Houd dan rekening met een aantal veranderingen op financieel gebied. Bereid je kind en jezelf op tijd voor, zodat jullie niet voor vervelende verrassingen komen te staan. We geven je drie tips.

1. Verdiep je in de verschillen per opleiding

Je moet allereerst rekening houden met verschillen tussen de opleidingen.

Hbo & Universiteit

Als je kind naar het hbo of naar de universiteit gaat, heeft hij of zij recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een lening, OV-kaart, aanvullende beurs en collegegeldkrediet (extra lening). Omdat je kind studiefinanciering kán ontvangen, vervalt de kinderbijslag en een eventueel kindgebonden budget. Er is een aanvullende beurs beschikbaar, maar deze is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Op de site van Duo vind je alle informatie.

Mbo

Een kind kan als minderjarige op het mbo geen studiefinanciering aanvragen. Wel kan er gebruik gemaakt worden van de OV-kaart. Afhankelijk van het mbo-niveau (1,2,3 of 4) is dit een gift of lening. Zolang jouw kind geen 18 is, hoef je geen lesgeld te betalen. Wel zijn er -afhankelijk van de opleiding- kosten voor leermiddelen, zoals schoolboeken. Dit kan oplopen tot zo’n 1000 euro per jaar, volgens het NIBUD.

2. Breng de kosten van studeren samen in kaart

Studeren kost geld. Je krijgt te maken met collegegeld, studieboeken, studiematerialen en eventuele extra’s, zoals studiereizen. Er zijn verschillende regelingen waarbij geld geleend kan worden. Het belangrijkste is om eerst samen alle kosten duidelijk in kaart te brengen. Vergeet ook niet te denken aan eventuele huur- en vaste lasten als je kind op kamers gaat. Zo weet je allebei precies wat er nodig is en kunnen vervolgens de inkomsten worden bekeken. Heeft je kind een bijbaantje, leg je zelf een bedrag bij en/of is een lening nodig?

3. Houd overzicht!

Overzicht in alle geldzaken zorgt voor rust en duidelijkheid. Daarom is het slim om een goede geldadministratie aan te maken en bij te houden.

  • Open daarom (digitale) post altijd zo snel mogelijk.
  • Bewaar alle belangrijke papieren samen in een (online) map.
  • Betaal rekeningen zo snel mogelijk. Zo weet je kind precies wat het saldo is.
  • Check alle geldstromen regelmatig in de app van de bank.
  • Maak online aparte spaarpotjes aan, zodat spaardoelen duidelijk zijn.

Tips voor de financiële opvoeding

Toch nog advies en hulp nodig? Dan staat één van onze financiële adviseurs je natuurlijk graag bij. Loop binnen bij één van onze vestigingen of maak een afspraak.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Minderjarig kind gaat studeren: wat kost dat?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden