Meer kopers komen in aanmerking voor NHG in 2018

Gepubliceerd op 17 december 2017

Hypotheken

Goed nieuws voor huizenkopers: de kostengrens voor een NHG-hypotheek gaat in 2018 omhoog. Waar de grens nu nog ligt op een koopsom van € 245.000,-, kan vanaf volgend jaar voor een woning tot € 265.000,- een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten worden. Voor een verbouwing/investering in energiebesparende maatregelen gaat de NHG-kostengrens in 2018 nóg verder omhoog naar een koopsom van maximaal 280.900 euro. Dit is bekend gemaakt door het Waarborgfond Eigen Woning (WEW), de stichting achter de garantie.

Maatregel geeft starter een kans

De verhoging van de koopsom van een woning is een reactie op de gestegen huizenprijzen. Daarnaast wil het Waarborgfonds aan starters de mogelijkheid blijven bieden om de eerste woning ‘op een verantwoorde manier’ te financieren.

Eenmalige premie blijft gelijk

Voor een hypotheek met NHG wordt eenmalig een bedrag, de ‘borgtochtprovisie’ betaald. In 2018 is dit, net als in 2017, 1 procent van het totale hypotheekbedrag. Dat betekent dat voor een lening van € 200.000,- voor financiering met NHG € 2.000,- betaalt wordt. Deze kosten moeten rechtstreeks aan de geldverstrekker betaald worden, zodra de hypotheek wordt afgesloten. Voor dit bedrag zijn kopers zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien kunnen kopers op een vangnet rekenen als zij door onvoorziene omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen.

Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt

Tot en met 2017 was het in veel gevallen bij een hypotheek met NHG verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer verplicht. Dit geeft kopers de vrijheid om samen met een adviseur te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico’s bij overlijden.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Een bestaande hypotheek zonder NHG? In 2018 is het mogelijk om deze over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Voorwaarde is wel dat de koper er een hypotheek met gunstigere condities voor in de plaats krijgt, denk bijvoorbeeld aan een lagere rente.

Klaar voor het nieuwe jaar? 

Wordt 2018 het jaar waarin u een woning koopt, gaat verbouwen en/of investeert in energiebesparende voorzieningen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Zij kunnen u meer vertellen over de voorwaarden die van toepassing zijn bij het sluiten van NHG en kunnen berekenen of u in aanmerking komt voor NHG.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Meer kopers komen in aanmerking voor NHG in 2018
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden