Maak je ondernemersdroom waar – gun jezelf een goede start

Gepubliceerd op 29 januari 2022

Onderneming

Je hebt er lang over gedroomd en er goed over nagedacht. De kogel is door de kerk, je gaat je eigen onderneming starten! Om je droom te verwezenlijken, is het belangrijk dat je wel met beide voeten op de grond blijft staan. Waar begin je? Wij geven een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.

Marktonderzoek

Je hebt een briljant idee, je staat er helemaal achter en je bent er zeker van dat dit precies dátgene is waar iedereen op zit te wachten. Mooi uitgangspunt, want jouw enthousiasme werkt aanstekelijk om mensen te overtuigen. Maar toets je idee ook even met de mensen waarvan jij denkt dat ze in jouw doelgroep vallen. Is het echt zo fantastisch als je denkt? En zijn er al producten of diensten die hier op lijken? Zoek voor jezelf uit wat jou onderscheidt van eventuele concurrenten. Zet al je ideeën in een ondernemersplan, overweeg de kansen en risico’s en zoek mogelijke investeerders. Denk ook vast na over hoe je klanten gaat benaderen en hoe je je bedrijf in de publiciteit brengt (online en offline).

Bedenk een goede naam

Je bedrijfsnaam is heel belangrijk voor herkenbaarheid. Idealiter is het een unieke naam die weergeeft waar je voor staat en wat je doet. De naam mag niet te veel lijken op die van een bedrijf met overlappende of vergelijkbare activiteiten. Zo voorkom je verwarring en claims. Heb je een goede naam bedacht, controleer dan in het handelsregister van de KvK of je gekozen naam al bestaat. Ga ook na of de naam geen vreemde betekenis heeft in een andere taal (of dialect). Check daarnaast of je naam vrij is als merknaam, domeinnaam en voor het gebruik op diverse social media.

Kies een rechtsvorm

Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je weten welke rechtsvorm jouw onderneming krijgt. Er zijn verschillende mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen: eenmanszaak, vof, bv, nv, stichting of maatschap. Onderzoek de mogelijkheden en kies de vorm die bij jou past.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Heb je al het bovenstaande uitgewerkt, dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan meteen je KvK-nummer. Let op: voor een stichting of bv ga je naar de notaris die vervolgens de inschrijving bij de KvK regelt. Je hoeft je niet zelf aan te melden bij de Belastingdienst, dat doet de KvK voor je.

Vergunningen

Afhankelijk van je activiteiten, heb je mogelijk vergunningen nodig. Dat kan variëren van een milieuvergunning tot een omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld een lichtbak op de gevel. Iedere branche heeft zo zijn eigen regels en plichten om aan te voldoen, o.a. op milieu en veiligheid. Zo ben je bij een pand verplicht om de juiste preventiemaatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld brand. Zoek dit van tevoren uit en regel de juiste documenten.

Algemene voorwaarden

Als je een contract sluit met een leverancier, klant of andere relatie, zorg er dan voor dat je algemene voorwaarden hebt vastgelegd en deze deelt met hem of haar. Voorwaarden hebben betrekking op levering, betaling, verkoop en inkoop. Leg ook vast hoe je omgaat met de privacy van je relaties in het kader van AVG.

Administratie

Dit is voor veel ondernemers niet het meest populaire, maar wel verplichte, onderdeel van het ondernemerschap. Regel je dit meteen goed, dan heb je voldoende overzicht over je uitgaven en inkomsten en kun je tijdig bijsturen in je strategie. Je hebt het natuurlijk ook nodig voor de btw-afdracht en je belastingaangifte als ondernemer.

Verzekeringen

Als ondernemer loop je allerlei risico’s. Voor iedere ondernemer zal dit anders zijn. Je hoeft ook niet alle verzekeringen die er zijn af te sluiten. Het scheelt nogal of je personeel in dienst hebt en gebruikmaakt van een bedrijfspand met magazijn, of dat je als eenmanszaak puur een dienst levert vanuit huis.

Een van de belangrijkste verzekeringen is toch wel een vorm van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering die schade, toegebracht aan een ander, opvangt. Maar ook bescherming van jezelf door bijvoorbeeld een kredietverzekering, waarmee je je beschermt tegen wanbetalers. Om te zorgen dat je een inkomen houdt bij arbeidsongeschiktheid, is een aov ook het overwegen waard. En denk tenslotte na over je eigen pensioenvoorziening.

Gun jezelf een goede start en overleg met je financieel adviseur om te bepalen waar jouw risico’s liggen en wat je moet verzekeren. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Maak je ondernemersdroom waar – gun jezelf een goede start
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden