Welke dekking past het beste bij jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Gepubliceerd op 11 november 2020

Financiële zekerheid

Voor zelfstandig ondernemers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) belangrijk. Juist daarom is het verstandig dat je vóór het afsluiten van deze verzekering goed uitzoekt welke dekking bij jou past. Zo verzeker je niet te weinig, maar ook niet te veel.

Wie niet in loondienst werkt, kan geen aanspraak maken op een wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer kun je daardoor snel in de problemen komen: je inkomen valt meteen voor 100% weg. Een aov is daarom een belangrijk vangnet voor elke zelfstandig ondernemer. Die verzekering zorgt voor een maandelijkse uitkering op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt door een ongeval of een ziekte.

Ingewikkelder dan je denkt

Mooi, je kunt online even snel zo’n verzekering afsluiten: zó geregeld dus. Dat is waar, maar is het dan ook goed geregeld? Vaak is dat helaas niet het geval. Een aov zit ingewikkelder in elkaar dan je denkt. Regel 1 bij de aov is dat je deze verzekering écht op basis van je eigen wensen en behoeften moet afsluiten. Voordat je aan de slag gaat, moet je jezelf dus afvragen wat je precies voor dekking nodig hebt. Weet je dan welke vragen je moet stellen?

Verzeker wat je nodig hebt

Een van de valkuilen is dat ondernemers hun volledige inkomen willen verzekeren. Dat is niet per se fout, maar kan wel leiden tot een hoge premie. Vraag jezelf af wat je echt nodig hebt. Stel je voor dat je arbeidsongeschikt raakt: wat worden dan je lasten en hoeveel geld heb je dan nodig? Heb je een partner die zelf verdient? Ga je misschien minder uitgeven? Hoeveel spaar of beleg je nu? Is het nodig om dat bedrag ook mee te verzekeren? Het kan zomaar zijn dat je met een lager verzekerd bedrag ook uit de voeten kunt.

De voorwaarden zijn complex

Daarnaast zijn de voorwaarden van de aov best ingewikkeld. Een adviseur kan je daar doorheen loodsen en uitleggen wat de verschillen zijn tussen de diverse arbeidsongeschiktheidscriteria. Heb je al nagedacht tot wanneer je een uitkering zou willen ontvangen? Misschien kan je kiezen voor een eigenrisicoperiode. Als je genoeg gespaard hebt om het nog een tijdje uit te zingen als je ziek wordt, scheelt dat weer in de premie. Ingewikkeld is ook de onderhoudsregeling, waarbij het verzekerde bedrag wordt aangepast op basis van een omzettoetsing. Dat kan ongunstig zijn als jouw inkomen wisselt en je net een omzetdip hebt.

Interessant voor jou in loondienst?

Ook als je een vaste baan hebt, kan de aov van pas komen. Zeker als je een relatief hoog inkomen hebt. Je krijgt maar tot een bepaald maximum een wettelijke uitkering. Het verschil kun je dan voor een deel opvangen met een aov.

Kortom: een goed advies kan je behoeden voor verkeerde keuzes. Zeker bij een aov kan dat van groot belang zijn. Kom je er niet uit? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen. Loop gerust eens binnen bij het kantoor bij jou in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Welke dekking past het beste bij jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden