Kinderspaarrekening openen? Let dan hier op

Gepubliceerd op 14 december 2018

Betalen en sparen

De keuze op het gebied van kinderspaarrekeningen is enorm. De ene bank biedt bijvoorbeeld maximale vrijheid, en de andere bank de hoogste rente. Waar moet je op letten bij het openen van een kinderspaarrekening? 

Welk soort spaarrekening het beste past, hangt samen met het doel en de tijd waarbinnen je dat doel wilt bereiken. Wil je sparen voor later, zodat je kind in de toekomst een mooi startkapitaal heeft voor een studie, wereldreis of rijbewijs? Of wil je liever een kinderspaarrekening die je kind tijdens het opgroeien zelf kan gebruiken zodat hij of zij leert omgaan met geld? Voor beide doelen geven we advies.

Doel: sparen voor later

Als je spaart voor de toekomst van je kind, kun je een spaarrekening kiezen waarbij je het geld voor langere tijd vastzet. Over het algemeen geldt: hoe minder flexibel de voorwaarden, hoe gunstiger de rente. Dat is natuurlijk aantrekkelijk, maar het is vooraf wel handig om te bedenken of je het geld in de tussentijd écht niet nodig hebt. Soms brengen banken kosten in rekening als je toch geld wilt opnemen. Veel banken hebben een (kinder)spaarproduct voor de lange termijn.

Doel: sparen voor nu

Je wilt natuurlijk graag dat je kind goed met geld leert omgaan. Met een speciale kinder(spaar)rekening kun je dit stimuleren. Bij het openen van een kinder(spaar)rekening ontvangt je kind vaak een welkomstgeschenk, zoals een knuffel of een spaarpot. Ook ligt de spaarrente vaak net iets hoger dan bij gewone spaarrekeningen. Voor dit type spaarrekeningen is er genoeg aanbod bij Nederlandse banken.

Extra tip: let op de belasting

Open je een kinderspaarrekening op naam van jouw kind? Dan ziet de Belastingdienst het geld dat je daarop stort als een schenking. Kijk op de website van de Belastingdienst tot welk bedrag je jaarlijks belastingvrij mag schenken. Je kunt ook op eigen naam sparen voor je kind en het geld op een later moment in een keer schenken. Vraag één van onze adviseurs naar de voor- en nadelen van beide opties en meer tips.

Bron: RegioBank
Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Kinderspaarrekening openen? Let dan hier op
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden