In 2019 voor jezelf beginnen? Dít moet je weten

Gepubliceerd op 08 mei 2019

Onderneming

Nieuw jaar, nieuw bedrijf! Wil je in 2019 gaan ondernemen? Dit moet je regelen om een goede start te maken.

De meeste aanstaande ondernemers kiezen ervoor zelfstandige zonder personeel (zzp’er) te worden. Vooral omdat ze een nieuwe uitdaging zoeken en meer vrijheid willen in hun werk. In 2018 kende Nederland ruim 1 miljoen zzp’ers. Wil je je  bij die groep aansluiten in 2019? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: op naar de Kamer van Koophandel

Je kunt pas aan de slag als u bent ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Wat heb je hiervoor nodig?

Een bedrijfsnaam
De naam mag in je branche nog niet bestaan en het is ook handig dat de domeinnaam nog vrij is voor de website.

Een passende rechtsvorm
Veel ondernemers met een zelfstandig beroep, bijvoorbeeld aannemer of timmerman, kiezen voor de eenmanszaak. Wist je dat je in je eentje ook een besloten vennootschap (bv) kunt oprichten? Met een partner kun je onder andere kiezen voor een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap. De rechtsvorm is van belang voor de aansprakelijkheid en je belastingverplichtingen. Denk hier dus goed over na, vooral als je bijvoorbeeld uw privévermogen buiten het bedrijf wilt houden.

Lees meer over inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Stap 2: let op of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel bekijkt de Belastingdienst of je btw-plichtig bent en of je ondernemer bent voor inkomstenbelasting. Ben je btw-plichtig, dan ontvang je meestal direct of binnen enkele dagen een btw-nummer. Of je daarnaast ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting hangt bijvoorbeeld af van hoeveel winst je verwacht, hoe zelfstandig je onderneming is en hoeveel tijd je in je bedrijf stopt. Het kan dus ook zijn dat je wél ondernemer bent voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. Benieuwd of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? De Belastingdienst heeft daarvoor een handige OndernemersCheck.

Lees meer over de Belastingdienst voor startende bedrijven

Stap 3: open een zakelijke bankrekening

Je bent ingeschreven én hebt een btw-nummer. Nu bent je echt klaar voor de start! Vraag meteen een zakelijke rekening aan waar je straks uw inkomsten op kunt ontvangen.

Stap 4: zorg voor een ondernemingsplan als basis

Als je IT’er of Communicatiespecialist bent, heb je aan een goede laptop misschien al genoeg. Begint je een bedrijf als hovenier of aannemer, dan heb je waarschijnlijk meer nodig. Een bedrijfsauto of -bus, apparatuur, of opslagruimte. Hoe ga je dat financieren? Een ondernemingsplan helpt je hierbij. Voor alle ondernemers is zo’n plan trouwens een goede basis. Gelukkig kun je online al veel hulpmiddelen vinden.

Lees meer op Ondernemersplein

Stap 5: zorg dat je verzekerd bent

In loondienst bent je automatisch verzekerd voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer moet je dit zelf regelen. Hoe je dat doet? Er zijn meerdere opties. Het is altijd verstandig geld opzij te zetten voor het geval dat je onverwacht ziek of arbeidsongeschikt wordt. Veel zzp’ers sluiten zich aan bij een Broodfonds.  Zo komt er bij ziekte toch brood op de plank.

Meer advies inwinnen over een onderneming opstarten? Loop dan gerust eens binnen bij één van onze vestigingen.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
In 2019 voor jezelf beginnen? Dít moet je weten
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden