Hypotheek in 2019? Dit gaat er voor jou veranderen!

Gepubliceerd op 22 mei 2019

Hypotheken

Heb je een hypotheek of ben je van plan om een huis te kopen? In 2019 zijn de regels voor hypotheken opnieuw aangepast. Zo is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd en kun je extra lenen voor een energiezuinige woning.

De veranderingen als je in 2019 een huis gaat kopen

 • Hoeveel je kunt lenen voor een huis, wordt vooral bepaald door het jaarlijkse inkomen. In 2019 stijgen de lonen iets, dus wellicht valt je maximale hypotheek ook hoger uit. Als je samen met je partner een huis koopt, telt het tweede inkomen voor 70% mee. Net als in 2018 kun je niet meer lenen dan het bedrag dat je betaalt voor het huis. Onze adviseurs assisteren je graag bij het bedrag berekenen waarvoor je maximaal kunt lenen.
 • De maximale koopsom voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt flink hoger: € 290.000 ten opzichte van € 265.000 in 2018. Dat komt doordat de huizenprijzen nog steeds stijgen. Met een investering in energiebesparende maatregelen kun je zelfs tot € 307.400 lenen met hypotheekgarantie. Nog een voordeeltje: de borgtochtprovisie (de ‘kosten’ van NHG) gaat met 0,1 procentpunt omlaag naar 0,9%. Dat kan je zo een paar honderd euro schelen als je een hypotheek met NHG afsluit.

De veranderingen als je al een hypotheek hebt

De hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar iets meer beperkt. In 2019 kun je maximaal 49% van de hypotheekrente aftrekken voor de belasting. Daar merk je overigens pas iets van als je inkomen in het hoogste tarief van de inkomstenbelasting valt. Dit jaar ligt die grens op € 68.507. Vanaf 2020 gaat het maximale aftrekpercentage versneld omlaag. In 2023 is de hypotheekrenteaftrek waarschijnlijk gedaald tot 37,05%.

Als je gaat verhuizen

Ben je van plan om jouw huis te verkopen en kijk je tegen een restschuld aan? Sinds 2018 zijn de regels voor financieren van de restschuld in de nieuwe hypotheek strenger, waardoor je minder kunt lenen. Voorheen kreeg je ook renteaftrek voor de restschuld, wat voor lagere maandlasten zorgde. Per 1 januari is er geen renteaftrek mogelijk voor een financiering van de restschuld. Dit betekent dat verhuizen met restschuld duurder wordt. Ben je benieuwd naar de gevolgen voor jouw verhuizing? Ook dan helpen wij je graag.

Heb je verhuisplannen of wil je voor het eerst een huis kopen? Neem contact op met één van onze adviseurs bij je in de buurt. Hij of zij geeft je graag inzicht in jouw kansen en mogelijkheden.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hypotheek in 2019? Dit gaat er voor jou veranderen!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden