Nationale Hypotheekgarantie in 2019: zo werkt het

Gepubliceerd op 27 maart 2019

Hypotheken

Als je een hypotheek wilt afsluiten, is het prettig als dat kan met Nationale Hypotheekgarantie. Niet alleen krijg je dan bescherming als je buiten je schuld om de lasten niet meer kunt betalen, maar je ontvangt ook een korting op de hypotheekrente. Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is wel aan een maximum gebonden. Maar goed nieuws: dat maximum stijgt in 2019.

Wat is de maximale koopsom voor een huis met NHG in 2019?

Vanaf 2019 mag een huis maximaal € 290.000 kosten om een hypotheek met NHG te krijgen. Dat is 25.000 euro meer dan in 2018 (€ 265.000). De woningprijzen zijn vorig jaar verder gestegen. De hogere kostengrens voor NHG sluit bij deze ontwikkeling aan.

In 2019 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen (koopsom of taxatiewaarde: het laagste bedrag geldt). Dit betekent dat de maximale hypotheek met NHG dus gelijk is aan de maximale koopsom. De maximale NHG-hypotheek is in 2019 dus ook € 290.000.

Er is één uitzondering. Als je van plan bent om te investeren in energiebesparende maatregelen voor je nieuwe huis, dan kun je een hogere NHG-hypotheek krijgen: maximaal € 307.400 (106% van de woningwaarde van uw nieuwe huis).

De kosten voor NHG dalen iets

Sluit je een hypotheek met NHG, dan betaal je daarvoor een premie. Sinds 2014 is de premie -1% over de hoogte van je hypotheek- ongewijzigd gebleven. Best een flink bedrag, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld 2005/2006. Toen betaalde je voor een hypotheek met NHG 0,28 %.

NHG verlaagt de premie voor 2019 naar 0,9%. Dit heeft te maken met het feit dat het al een aantal jaren goed gaat op de woningmarkt. Dat bedrag mag je overigens aftrekken bij uw aangifte van de inkomstenbelasting. Onze adviseurs kunnen je daar alles over vertellen.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek met NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaal je een premie, maar daar staat ook iets tegenover. De Nationale Hypotheekgarantie biedt financiële bescherming als je buiten je schuld om de woonlasten niet meer kunt dragen. Bijvoorbeeld door onvrijwillige werkloosheid, wanneer je arbeidsongeschikt raakt of als je gaat scheiden.

De financiële bescherming kan inhouden dat je schuld wordt teruggebracht tot een niveau waarop je de maandelijkse lasten wél kunt dragen. Als in een uiterste geval het huis gedwongen wordt verkocht met verlies, dan betaalt de NHG dat verlies aan de geldverstrekker. Als geldlener houdt je dus minder restschuld over.

Advies nodig?

Onze adviseurs zijn voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk, passend en onafhankelijk advies. Loop gerust eens binnen bij één van onze vestigingen, of maak online een afspraak!

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Nationale Hypotheekgarantie in 2019: zo werkt het
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden