Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Gepubliceerd op 10 april 2019

Betalen en sparen

De meeste ouders beginnen met zakgeld geven als hun kinderen 6-7 jaar zijn. Het begint met een klein bedrag en groeit ieder jaar mee. Maar hoeveel zakgeld geef je en wanneer is het juiste moment om te stoppen met het geven van zakgeld? Is er een einddatum?

Wat is zakgeld?

Zakgeld wordt ook wel leergeld genoemd. Met zakgeld leer je kinderen om met geld om te gaan. Door te sparen, door geld uit te geven, door keuzes te maken. Hoe meer ervaringen ze opdoen, hoe meer kinderen leren over geldzaken. Een prima onderdeel van een financiële opvoeding.

Hoeveel zakgeld geef je?

Lastig om de hoogte van het zakgeld te bepalen? Vraag eens bij andere ouders van klas- of leeftijdgenoten wat zij geven. Of raadpleeg het Nibud. Het Nibud geeft richtlijnen voor de hoogte van het zakgeld, per leeftijd. Kijk vooral ook naar je eigen portemonnee. Wat is haalbaar en betaalbaar? En waar voel je je goed bij.

Zelf geld verdienen is extra geld voor portemonnee en spaarpot

Op een bepaalde leeftijd kunnen kinderen zelf geld verdienen met klusjes en vanaf 13 jaar met de eerste bijbaantjes. In eerste instantie gaat het vaak om lage bedragen maar als kinderen ouder worden kan dit per maand een fijn extraatje opleveren, naast zakgeld. Een mooie aanvulling voor de portemonnee en spaarpot. Als er nog vragen zijn over hoe je kind zijn/haar geld het beste kan verdelen, neem dan contact op met één van onze financiële adviseurs.

Verandert de hoeveelheid zakgeld door een bijbaantje?

Geld dat wordt verdiend met een bijbaantje is extra geld. Hier is voor gewerkt en het salaris is een beloning. Het kan wel zijn dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd meer mee moeten betalen voor bepaalde uitgaven, zoals voor cadeaus en kleding. Dit staat los van bijbaantjes en deze afspraken worden vastgelegd in een zakgeldcontract of kleedgeldcontract.

Verschil tussen zakgeld en kleedgeld

Naast zakgeld kun je je kind ook kleedgeld geven. Kleedgeld is een bedrag dat kinderen krijgen om zelf kleding te kopen. Net zoals bij zakgeld is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Niet alleen over de hoogte van het bedrag en het moment van geven, maar vooral welke kleding ze zelf moeten kopen. Valt sportkleding, winterjassen, schoenen, pyama’s en ondergoed ook onder het kleedgeld?

Wanneer stop je met zakgeld geven?

Net zoals het moment van starten met zakgeld, hangt het moment van stoppen af van verschillende (persoonlijke) factoren. Welke bedragen kunnen ouders missen, welke aankopen mogen of moeten kinderen ermee doen, zitten kinderen nog op school, zijn ze aan het studeren of zijn ze al aan het werk? Deze factoren bepalen samen het juiste moment om te stoppen met het geven van zakgeld.

Afspraken maken over zakgeld

Over het algemeen kiezen ouders vaak een bepaald moment om te stoppen met zakgeld geven. Dit is meestal op een bepaalde leeftijd (18 jaar) of op het moment dat kinderen fulltime gaan werken. Maar wat het moment ook is, maak het duidelijk. Heb je andere vragen over financiële opvoeding? Loop dan even langs bij onze vestiging bij u in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden