Hoeveel geld geeft jouw kind uit?

Gepubliceerd op 09 oktober 2019

Betalen en sparen

Veel ouders vergeten om geldzaken te bespreken als hun kind naar de middelbare school gaat. Het risico is dat het gesprek pas plaatsvindt, als er al iets niet goed is gegaan. Bijvoorbeeld als er teveel geld is uitgegeven. Gaat je dan pas met je kind in gesprek, dan komt het snel over als een verhoor. En nieuwe afspraken voelen als opgelegde regels. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Ga in gesprek!

Het is belangrijk dat je regelmatig met je kind in gesprek gaat. Vooral ook zonder specifieke aanleiding. Geef advies over geldzaken en vertel waar je kind op moet letten. Eigen verhalen werken daarbij meestal het beste.

 • Vertel waarvoor jij zelf spaart.
 • Leg uit welke afwegingen je maakt.
 • Laat zien hoe je overzicht houdt tussen inkomsten en uitgaven.

En je hebt ongetwijfeld zelf ook weleens een verkeerde (geld)beslissing genomen. Vertel dit ook aan je kind. Zo blijft je in gesprek en ziet je kind dat iedereen fouten maakt.

Veel verleidingen

Het moeilijkste van leren omgaan met geld, is het verstandig uitgeven. Er liggen veel verleidingen op de loer. Vooral op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan. Vaak is er een schoolkantine of staat er een snoepautomaat in de hal. Soms ligt de school in de stad of bij een benzinestation, waar leerlingen regelmatig naar toe lopen. En los van de school, krijgt je kind ook te maken met andere klasgenoten die een rol spelen in de keuzes op het gebied van kleding, schoenen en accessoires.

Regels maken helpt

Je kind moet keuzes maken. En dan kan het een uitdaging zijn om de juiste te maken. Maak daarom gezamenlijke regels over het uitgeven van geld. Regels waar je beiden ook echt achterstaat. Denk bijvoorbeeld aan regels wanneer je kind wel of niet met jou moet overleggen over een uitgave. Dit kan bij een afgesproken bedrag zijn of over specifieke uitgaven. Regels wie welke aankopen betaalt; jij of je kind. Denk bijvoorbeeld aan schoolspullen. Maar ook wie de kosten betaalt als er spullen kapot gaan of kwijt raken.

Check de uitgaven

Je doet er goed aan om wekelijks of maandelijks samen het saldo te checken. Dit kan via internetbankieren of via de app van de bank. Is het gelukt om niet teveel geld uit te geven? Geef je kind dan een compliment. Is het niet gelukt? Kijk dan samen waar het mis ging en vraag aan je kind hoe hij of zij dit wil oplossen en -in de toekomst- voorkomen. Zo leert je kind het meeste van de fouten die we allemaal weleens maken.

Hulp nodig bij de financiële opvoeding van je kind? Loop dan gerust eens binnen.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoeveel geld geeft jouw kind uit?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden