Hoe bespaar je geld op de autoverzekering?

Gepubliceerd op 31 januari 2019

Verzekeren

Iedereen die een auto heeft en in Nederland woont, is verplicht om de auto te laten verzekeren. De meest gekozen verzekering is de WA-verzekering. Deze verzekering dekt de schade van anderen als jij een aanrijding veroorzaakt. Er zijn ook aanvullende verzekeringen af te sluiten, waarbij er meer risico’s gedekt worden. Maar waar moet je als autobestuurder nou eigenlijk op letten? In dit artikel geven we je tips over hoe je geld kunt besparen op de autoverzekering.

Vergelijk op prijs, voorwaarden én kwaliteit

Veel autobestuurders letten alleen op de prijs van de verzekering. Daarbij wordt vaak vanzelf de aanname gemaakt dat een duurdere autoverzekering per definitie beter zou zijn dan een goedkopere autoverzekering. Dat is niet altijd waar. Er zijn grote verschillen in de dekking van de autoverzekeringen. Mede daarom is het belangrijk om goed te letten op de polisvoorwaarden.

  1. Prijs
    De premie die je voor de verzekering betaalt, wordt samengesteld op basis van een aantal punten: de waarde van de auto, het gewicht van de auto, het aantal kilometers die je rijdt, de leeftijd, de woonplaats, de bonus/malus-ladder en de door jou gekozen dekkingen.
  2. Polisvoorwaarden
    Bij het afsluiten van een autoverzekering is het van belang dat je weet welke polisvoorwaarden horen bij die verzekering. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden én de kleine lettertjes goed door en bekijk welke het beste bij jou past.
  3. Kwaliteit
    Iedere verzekeraar is anders. Wanneer je een aantal geschikte autoverzekeringen hebt gevonden en nog twijfelt: leg ze dan eens naast elkaar. Zoek de verzekeringsmaatschappijen op en kijk hoe bekend ze zijn. Lees reviews van andere verzekeringsnemers, om te kijken wat voor een ervaring zij hebben bij die bewuste verzekeraar. Je wilt natuurlijk dat indien je schade hebt, dit ook soepel verloopt. Daarvoor moet de verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld goed en gemakkelijk bereikbaar zijn. Staan de verzekeringsmaatschappij bekend als klantvriendelijk? Internet kan op vragen zoals deze al veel antwoord geven door middel van de reviews goed te lezen. Een onafhankelijk adviseur kan je hier natuurlijk ook goed bij helpen en zorgen dat je de best passende keuze kan maken.

Auto_bestuurder_binnenkant

Blijf de verzekering altijd vergelijken

Wanneer je eenmaal een autoverzekering hebt afgesloten, weet je zeker dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Na een jaar, neem je dan vaak niet meer de moeite om te kijken of deze verzekering nog steeds de beste optie is. Zonde! Er kan een hele hoop veranderen in de loop van de tijd. Denk aan de leeftijd van je auto, de premies en de beoordeling van je schadevrije jaren. Juist het regelmatig vergelijken van de verzekering, kan een hoop opleveren en/of besparen. Overstappen kan dan opeens heel voordelig zijn. Indien je een onafhankelijk financieel adviseur aanhaakt, kan hij of zij dit voor je in de gaten houden en je daarmee regelmatig adviseren over de beste stap voor jou op dat moment.

Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Het kan zomaar voorkomen dat je per ongeluk dubbel verzekerd bent, terwijl je dit niet weet. Veel auto eigenaren sluiten een aanvullende dekking af, terwijl dit al valt onder een andere verzekering van ze. Zorg dus dat je weet waar je voor verzekerd bent! Dubbel verzekerd zijn kun je voorkomen door regelmatig de voorwaarden van verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Als je dit lastig vindt is het slim om een financieel adviseur aan te haken die met je mee kan kijken.

  1. Rechtsbijstandverzekering
    Heb je al een rechtsbijstandsverzekering? Bekijk dan of daar een verkeersdekking bij zit. Als dit het geval is, dan hoef je bij een autoverzekering niet een aanvullende dekking voor rechtsbijstand af te sluiten.
  2. Inzittendenverzekering
    Veel autobestuurders sluiten een aanvullende inzittendenverzekering af voor de passagiers in hun auto bij een autoverzekering. Ze weten daarbij niet dat de passagiers onder de WA-dekking van je auto vallen. Een inzittendenverzekering is vooral fijn voor jou als bestuurder, in het geval dat jij een ongeluk veroorzaakt. Je bent als bestuurder namelijk niet standaard via de WA-verzekering tegen letselschade. In dat geval is een inzittendenverzekering dus wél van toepassing.
    Let op:
    1. Als verzekerde, inclusief inzittende, onderweg schade oploopt, doordat bijv. de auto afbrandt, dan kan de WA niet aangesproken worden. Een schadeverzekering voor inzittenden zou hierbij wel de spulletjes van verzekerde dan wel de inzittende vergoeden.
    2. Inzittende verzekering kijkt niet naar de schuldvraag en dus behandeling van de schade is sneller. Zowel voor bestuurder als de inzittende.De inzittende verzekering is dus wél ruimer en beter dan de WA-dekking. Dit omdat de WA-dekking niet altijd dekking geeft of een ruime dekking biedt. Zorg dus dat je je goed laat adviseren voordat je hierin een keuze maakt.
  • Pechhulp verzekering
    Veel mensen zijn standaard lid van de ANWB of Route mobiel. Sommige laten zich daarnaast ook nog aanvullend verzekeren met een pechhulp verzekering. Dat is dan onnodig. Ook andersom, dus wanneer je een pechhulp verzekering hebt, is het niet nodig om lid te zijn van de ANWB voor pechhulp. Soms is het zelfs zo dat je bij de autodealer nog recht hebt op een mobiliteitsservice.

Auto_Snelweg

Als je je auto niet gebruikt, schors ‘m dan

Als je geen gebruik van je auto maakt, maar de auto nog niet wilt verkopen, dan is het een mogelijkheid om de auto te schorsen. Hiermee verklaar je dat je de auto niet op de openbare weg meer gebruikt. Voor de tijd van de schorsing hoef je geen autoverzekering af te sluiten, geen APK-keuring te doen en geen wegenbelasting te betalen. Tijdens de schorsing moet de auto op eigen terrein, of in een autostalling staan. Let wel op: mocht er schade aan de auto gemaakt worden, heb je geen autoverzekering en is de gemaakte schade dus niet verzekerd. Het is ook goed om te weten dat je tijdens een schorsing ook geen schadevrije jaren opbouwt.

Maak verstandig gebruik van je restantpremie

Wanneer je je auto verkoopt, of deze total-loss is door een ongeluk, is het verstandig om de autoverzekering stop te zetten. Dan krijg je vaak te maken met restantpremie. Vaak betaal je al een bepaald bedrag per maand of per jaar aan premie. Wanneer je in het midden van een periode de autoverzekering stopzet, heet het overige deel restantpremie. Restantpremie kan je terugvragen bij de verzekeringsmaatschappij. Soms kost dit geld, dus zorg dat je van tevoren goed geïnformeerd bent.

Bron: Adfiz

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe bespaar je geld op de autoverzekering?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden