Heeft klein wonen de toekomst?

Gepubliceerd op 06 maart 2019

Overig

Waarom zou een nieuw huis altijd groter moeten zijn? Een goede vraag, vinden sommigen. Daarom kiezen zij voor een tiny house. Een klein huisje dat qua comfort en voorzieningen niet onderdoet voor een normale woning – alleen dan een stuk kleiner én vaak energieneutraal.

Wonen in een tiny house is niet alleen een stuk overzichtelijker. Het is ook veel goedkoper. In de eerste plaats omdat je minder spullen nodig hebt en minder hoeft te onderhouden. Ook de duurzame kant levert een flink voordeel op. De meeste tiny houses hebben zonnepanelen en zijn voorzien van allerlei innovatieve snufjes. In de Verenigde Staten zijn de huisjes al onderdeel van het straatbeeld. En ook in Nederland wordt de woonvorm steeds populairder. Bij jong én oud.

Klein paleis voor een kleine prijs

Als echte Hollanders letten we graag op de centen. Daarom is het voordelige karakter van een klein huis ook zo interessant. Een tiny house kost ongeveer € 30.000 tot € 40.000. Dat komt neer op € 300 tot € 400 per maand. Kosten voor gas, water en licht zijn minimaal omdat de huisjes energiezuinig zijn, of soms zelfvoorzienend.

Grootse plannen voor kleine huizen

Tot nu toe nemen vooral particulieren het initiatief om een tiny house te bouwen. Dat doen ze in grote steden waar weinig plek is, maar ook op het platteland. In de Noord-Groningse stad Delfzijl bijvoorbeeld, hebben Coby Nolden en Cor Kappen grote plannen. Samen met de gemeente en een woningbouwvereniging proberen ze een project van de grond te krijgen. Hun droom: een woonwijk van zo’n twintig duurzame huisjes, waar zowel starters als senioren in kunnen wonen.

Niet alleen voor trendsetters

Delfzijl is een krimpgemeente. Jongeren trekken weg naar de grote stad en de vergrijzing neemt steeds verder toe. Is dat dan wel nodig, éxtra woonruimte? Ja, vinden Coby en Cor. Volgens hen is het juist een oplossing om in deze stad te kunnen blijven wonen. Senioren hebben vaak minder ruimte nodig naarmate ze ouder worden. Ze blijven graag op loopafstand van vrienden en familie, maar seniorenwoningen zijn in Delfzijl moeilijk te vinden. En: een stuk duurder dan een tiny house. Ook jonge starters op de woningmarkt hebben weinig geld en dus baat bij de kleine-huizentrend. Er zijn dan al een aantal mensen die serieuze interesse hebben in zo’n kleine woning.

Van plan om een huis te kopen?

Tiny House of niet, als je plannen hebt om een huis te kopen, moet je goed weten wat er op je af komt als toekomstig huisbezitter. Schroom daarom niet om advies in te winnen over een hypotheek, verzekering of financiële kosten.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Heeft klein wonen de toekomst?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden