Extreem weer: welke risico’s loopt jouw woning?

Gepubliceerd op 09 februari 2024

Preventie

Bij slecht weer zit je nergens fijner dan in je huis waar het warm is en droog. Het liefst lekker op de bank onder een dekentje… Tenminste, dat is wel de bedoeling. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Bij extreme regenbuien, onweer of storm loopt jouw huis ook risico’s. De laatste jaren neemt dat risico steeds meer toe.

Veel schades aan je huis worden veroorzaakt door lekkages en overstromingen bij zware hoosbuien of losgewaaide takken en rondvliegende objecten door storm. Niet alle schade door extreem weer wordt standaard gedekt door je verzekering. Je hebt het weer niet in de hand, maar door voorzorgsmaatregelen te treffen, kun je jouw huis wel zo goed mogelijk beschermen. En met de juiste verzekeringen heb je het ook financieel goed geregeld.

Wat is bliksemschade

Bij een hevige onweersbui slaat de bliksem nogal eens in de bodem, een boom of op een huis met flinke schade tot gevolg. Naast brand kunnen er ook scheuren ontstaan in de muren of je elektrische apparaten begeven het door de hoge spanning die bliksem met zich meebrengt.

Hoe voorkom je brand door blikseminslag

  • Plaats een bliksemafleider op je dak, zeker als jouw huis het hoogste punt in de omgeving is.
  • Komt er onweer aan, trek de stekkers uit stopcontacten en schakel de hoofdschakelaar uit.
  • Haal ook telefoon- en internetkabels los. Via deze kabels kan er brand in huis ontstaan na een inslag.
  • Sluit ramen en deuren.

Brand in huis kan op veel manieren ontstaan en heeft een flinke impact: in het ergste geval ben je je huis en spullen kwijt. Naast de schade die vuur veroorzaakt, valt ook de schade die ontstaat door het bluswerk en roet- en rookschade onder brandschade. Hier vind je meer tips hoe je brand in huis kunt voorkomen.

Wat is waterschade

Alle schade aan je huis of auto veroorzaakt door water noemen we waterschade. Denk hierbij aan lekkage na een harde regenbui, terugstromend rioolwater of een ondergelopen kelder.

Hoe kun je waterschade voorkomen

  • Zorg dat het water op platdaken goed weg kan door dakgoten en afvoer schoon te houden.
  • Sluit tijdens vorst de buitenkranen af zodat er geen water in de leidingen blijft staan dat kan bevriezen waardoor de leiding scheurt.
  • Vergroen je tuin zodat het water gemakkelijker weg kan zakken.
  • Sluit ramen, deuren en luiken als er extreem weer op komst is. Waterschade door neerslag die binnenkomt doordat deze open stonden, is niet gedekt.
  • Maak binnen ook alles lekkageveilig door watersloten te plaatsen op bijvoorbeeld je wasmachine. Loop regelmatig de kitranden in de douche na of ze nog goed afsluiten en breng ze eventueel opnieuw aan.

Wat is stormschade

Je kan pas spreken van stormschade als storm de schade direct heeft veroorzaakt. Officieel geldt windkracht 9 als storm, maar verzekeraars verzekeren schade vaak al vanaf windkracht 7 (14 meter per seconde). Een flinke storm kan veel schade aanrichten:

  • Dakpannen waaien van je huis, met mogelijk lekkage tot gevolg.
  • Een boom waait om en valt op jouw huis of plet je auto.
  • De schutting in de tuin waait om.

Hoe kun je het risico op stormschade verkleinen

  • Tegen een storm kun je niet veel doen, behalve losse spullen vastzetten of binnenhalen.
  • Parkeer je auto niet onder een boom als het kan. Als je een garage hebt, is het verstandig om je auto dan binnen te zetten.
  • Vervang zo snel mogelijk afgewaaide dakpannen om lekkages te voorkomen.

Verzekeringen en polisvoorwaarden

Met de juiste verzekeringen kun je veel schades vergoed krijgen. Uitgangspunt in vrijwel alle verzekeringsvoorwaarden is wel dat je huis goed is onderhouden. Zitten je dakgoten vol met bladeren, dan vergroot je zelf al het risico op lekkages. De vergoeding kan dan tegenvallen.

Met een woonhuisverzekering of opstalverzekering zijn je huis en alle vaste zaken die daarbij horen verzekerd voor schade door brand, storm of inbraak.

Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in huis voor bijvoorbeeld brand-, storm-, neerslag-, hagel- of waterschade of diefstal.

Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. De ene verzekeraar vergoedt mogelijk een hoger bedrag dan de andere voor dezelfde schade. Vaak is ook een eigen risico van toepassing. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent.

Met een allrisk of een beperkt cascoverzekering voor je auto ben je vaak verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omgevallen bomen. Heb je voor je auto alleen een WA verzekering, dan is schade door storm niet gedekt. Een autoverzekering vergoedt ook vaak naast stormschade ook brand- en waterschade aan je auto.

Veldsink Verzekeringscheck

Ben je nog goed verzekerd? Kun je ergens op besparen of zijn er aanpassingen nodig voor meer zekerheid? Met de Veldsink Verzekeringscheck vergelijken we jouw verzekeringen voor je en bekijken we of deze up-to-date zijn. Maak kosteloos en vrijblijvend een afspraak. Zo weet jij of je goed verzekerd bent, je ergens op kunt besparen en er aanpassingen nodig zijn voor meer zekerheid. Dat is nog eens goed voor elkaar!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Extreem weer: welke risico’s loopt jouw woning?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden