Een eigen huis binnen handbereik?

Gepubliceerd op 13 juni 2023

Hypotheken

De huizenprijzen dalen, er is meer aanbod, maar de hypotheekrente is ook gestegen. Is dit het ideale moment om jouw eerste eigen huis te kopen? Met de huidige ontwikkelingen in de markt lijkt het voor starters lastig om een woning te kopen. Weet dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt om jouw woondroom te realiseren. Met persoonlijk financieel advies begin jij goed voorbereid aan dit avontuur.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Kadaster constateerden dat de verkoopprijs van een koopwoning in april 4,4% lager lag dan vorig jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) daalde de gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs 8,2%. De gemiddelde transactieprijs van een verkocht huis was in april: € 401.374.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Droom je er van om een eigen huis te bezitten? Bereid je goed voor, want er komt veel op je af. Optimaal aan je zoektocht beginnen helpt je om de concurrentie voor te zijn.

 • Een eigen woning kopen is waarschijnlijk de grootste uitgave van je leven. Als specialist in het adviseren over hypotheken helpen we je eerst met inzicht krijgen in je mogelijkheden. We kijken naar jouw budget: hoeveel eigen geld heb je en wat kun je lenen met jouw inkomen. We informeren je ook over financiële regelingen.
 • Kun je jouw droom realiseren? We helpen je graag met jouw eerste hypotheek. Omdat je deze vaak voor een lange tijd afsluit, is het slim om ook te kijken naar jouw toekomstplanning. We zetten alles overzichtelijk op een rijtje en nemen je graag de zorg uit handen.

De financiering van je eigen woning

Er zijn speciale regelingen voor starters. Van welke regeling je gebruik kunt maken, verschilt per woonplaats. Ook kunnen je ouders mogelijk helpen met een familiehypotheek of een schenking.

 • Met een starterslening creëer je met een extra lening naast je hypotheek meer financiële ruimte voor de aanschaf van je woning. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De eerste jaren betaal je over deze lening geen rente en aflossing. Ongeveer 250 gemeenten in Nederland bieden deze lening aan.
 • Kopers tussen de 18 en 35 jaar hebben recht op een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor een huis tot € 440.000,-. Ook wel bekend als startersvrijstelling. Je moet wel aan alle voorwaarden voldoen om gebruik te mogen maken van dit fiscale voordeel.
 • Kopen via een woningstichting helpt je soms om een (voormalig huur)huis voor een lagere prijs te kopen. Pas als je de woning verkoopt, reken je deze korting af met een deel van de meerwaarde.
 • Als je een huis koopt, zit in de verkoopprijs ook het stuk grond meegerekend waar het huis op staat. In sommige gemeenten kun je gebruik maken van erfpacht. Dit houdt in dat je wel de woning koopt, maar dat iemand anders eigenaar is van de grond. Je hoeft dus geen geld te besteden aan de grond, maar je betaalt in de meeste gevallen wel een soort huur: de jaarlijkse erfpacht.
 • Met een familiehypotheek leen je een bedrag van je ouders (of ander familielid) om te gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je huis. Bij deze vorm van lenen springen ze bij als je wel een hypotheek kunt krijgen, maar het bedrag niet voldoende is voor de aankoop van jouw huis. Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Deze kosten mag je aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.
 • Met een schenking kunnen je ouders bijspringen als het kopen van jouw eerste huis
  financiële uitdagingen geeft. In 2023 mogen ze eenmalig maximaal € 28.947 belastingvrij aan jou schenken zodat je dit bedrag kunt besteden aan je eigen woning.
 • Een andere mogelijkheid is een jaarlijkse schenking (door je ouders) om zo vermogen op te bouwen. Begin daar al vroeg mee zodat je ook de tijd hebt om een geschikt bedrag bij elkaar te krijgen. Dit kun je dan later gebruiken voor de aanschaf van je woning. In 2023 geldt een maximaal bedrag van € 6.035 dat je ouders belastingvrij kunnen schenken.

Ook goed om te weten: een hypotheek mag niet meer dan 100% van de woningprijs zijn. Dat betekent dat je de bijkomende kosten voor het kopen van een woning uit een extra potje moet betalen. Het is verstandig om op tijd een bedrag te reserveren voor bijvoorbeeld makelaarskosten en kosten koper.

Van oriënteren naar kopen?

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Financieel advies de beste investering om mee te beginnen. Misschien is jouw eigen paleisje wel dichterbij dan je denkt. Ga eens met je hypotheekadviseur aan tafel om jouw mogelijkheden te bespreken. Wij zoeken voor je uit wat in jouw persoonlijke situatie gunstig en verstandig is. Zo krijg jij altijd passend advies. Kun je jouw woondroom vervolgens realiseren en koop je een eigen huis? We regelen het financiële deel ook voor je.

Kijk bij ons wat kan en maak jouw woondroom concreet.


Bronnen: CBS en NVM
Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Een eigen huis binnen handbereik?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden