7 Manieren om je winst slim in te zetten

Gepubliceerd op 23 januari 2022

Zakelijk

Yes, je maakt winst, top! Je hebt als zzp’er ongetwijfeld genoeg ideeën wat je met dit geld kan doen. Maar wat is verstandig voor zowel de korte als de lange termijn? Wij geven je 7 manieren hoe je met je winst om kunt gaan. Welke manier is het slimst voor jou?

Minder belasting betalen

Over winst betaal je winstbelasting. Het is daarom verstandig om je fiscale winst zo klein mogelijk te maken. Dit doe je door alle aftrekposten te benutten. Als je bedrijf nog onder de starterscriteria valt, kun je de opstartkosten willekeurig afschrijven. Doe dit dus in een jaar dat je winst maakt. Vraag eventueel een accountant, boekhouder of belastingadviseur om hulp.

Jezelf een salaris geven

In principe is alle winst uit je eenmanszaak jouw eigen vermogen en bepaal je zelf wat je ermee doet. Toch is het verstandig jezelf een vast salaris te geven. Daar kun je jouw levensstijl op aanpassen. Meevallers bewaar je dan voor mindere maanden. Bereken dus goed hoeveel van de winst je jezelf als salaris wilt uitkeren.

Appeltje voor de dorst

Hoeveel je achter de hand moet houden, is afhankelijk van veel factoren. Ben je bijvoorbeeld afhankelijk van één opdrachtgever of heb je doorlopende opdrachten? In principe is het verstandig om een buffer van ten minste drie maanden aan te houden. Zo overleef je een slecht seizoen zonder dat jouw bedrijf eraan ten onder gaat. Drie maanden geven je ruim de tijd om nieuwe opdrachtgevers te zoeken of je strategie te heroverwegen.

Aan je toekomst denken

Denk nu alvast aan je pensioen. De Belastingdienst staat toe om een deel van je winst onbelast aan je oudedagsreserve toe te voegen. Eventuele betaalde pensioenpremie trek je daar vanaf.

Risico verminderen

Stel je krijgt een ongeluk waardoor je je werk niet meer kunt uitvoeren. Daar wil je niet aan denken, maar het kan iedereen gebeuren. Maakt jouw bedrijf gezonde winst, dan kan het slim zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering(aov) te overwegen, of je huidige aov te upgraden. Zo hoef je je levensstandaard niet veel te verlagen als je niet meer kunt werken.

Investeren in jezelf

Maak je al langere tijd winst? Dan is investeren misschien een goede optie. In jezelf, je bedrijf, in anderen of in groei. Laat bijvoorbeeld eens een professionele website bouwen of neem zonnepanelen zodat jouw energiekosten in de toekomst omlaag gaan. Tip: Als je gaat investeren in bedrijfsmiddelen, profiteer je mogelijk van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Groeien

Als het maken van winst van structurele aard is, kun je je bedrijf laten groeien. Overweeg bijvoorbeeld je eerste werknemer aan te nemen, je activiteiten uit te breiden of een grotere afzetmarkt aan te boren. Wie weet wat dat voor nieuwe kansen met zich meebrengt…

Onze oplossingen helpen je vooruit

Ben je er inmiddels achter wat voor jóu de beste manier is om met je winst om te gaan? Mooi. Houd deze stijgende lijn vast, dan kom je er wel. Toch graag even met een specialist hierover van gedachten wisselen? Loop eens binnen bij het Veldsink kantoor bij jou in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
7 Manieren om je winst slim in te zetten
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden