Zonnepanelen op je bedrijfspand? Laat je vooraf goed informeren!

Gepubliceerd op 22 februari 2021

Risicopreventie

Overweeg je – net als veel andere ondernemers – om zonnepanelen op je bedrijfspand te plaatsen? Bijvoorbeeld omdat je duurzaam wilt ondernemen? Of omdat je wilt besparen op de energiekosten? Bedenk dan dat er risico’s aan zitten. Risico’s die gevolgen hebben voor de verzekering van het pand. Daarom is de eerste stap op weg naar zonne-energie een stap naar je Veldsink adviseur. Want wanneer de panelen eenmaal liggen, maar niet aan de voorwaarden van de verzekeraar voldoen, loop je de kans met een onverzekerd pand te blijven zitten.

Volgens onafhankelijk onderzoeksorganisatie TNO zijn er elk jaar tientallen branden toe te schrijven aan zonnepanelen. En die blijken bovendien lastig te blussen, waardoor de schade vaak zeer groot uitpakt. Verzekeraars zien er daarom nu strenger dan voorheen op toe dat bij de installatie van zonnepanelen alle voorschriften netjes worden nageleefd. We geven je graag 5 aandachtspunten om deze situatie te voorkomen.

1. Controleer of het dak van het bedrijfspand geschikt is

Voor het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om eerst te controleren of het dak van het pand überhaupt hiervoor geschikt is. Laat daarom eerst een constructieberekening maken om aan te tonen dat het dak sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen. En laat de constructie uiteraard aanpassen wanneer deze niet voldoet. Bij schade moet je deze constructieberekening kunnen overleggen en kunnen aantonen dat de constructie, al dan niet na een aanpassing, voldoet.

2. Controleer de aanwezige dakisolatie

Om het brandgevaar tot een minimum te beperken, is het nodig om het dak te voorzien van brandveilig isolatiemateriaal, zoals PIR, steenwol of glaswol. Bij nieuwbouw is dat uiteraard eenvoudiger dan bij bestaande bouw. Met dit isolatiemateriaal voorkom je dat het vuur zich snel kan verspreiden. Zeer brandbare dakisolatie, zoals EPS, is voor veel verzekeraars een absolute no-go!

3. Laat installatie uitvoeren door erkend bedrijf

Laat zonnepanelen aanleggen door een erkend bedrijf. Het klinkt voor de hand liggend, maar toch: de meeste branden gerelateerd aan zonnepanelen ontstaan door ondeugdelijke installaties. De installatie en montage van zonnepanelen moet voldoen aan een bepaalde kwaliteitseis, de zogenaamde NEN-normering. Deze normering is afhankelijk van verschillende factoren.

Gebruik bijvoorbeeld connectoren van hetzelfde merk. Door slecht op elkaar aangesloten kabels en stekkers ontstaan vonkjes. En dat is één van de belangrijkste oorzaken van brand met zonnepanelen. Als je met brand te maken krijgt en er is niet voldaan aan deze normen, kan dit betekenen dat de schade niet wordt vergoed. Dus laat de panelen altijd aanleggen door een deskundig installateur die de regels kent en laat een opleveringsbewijs van de zonnepanelen opmaken.

4. Zorg voor een onafhankelijke eindinspectie

Schakel voor de eindoplevering een ander bedrijf in dan het installatiebureau voor een eindinspectie, bij voorkeur op basis van de nieuwste Scope 12 norm. Verzekeraars kunnen zo’n inspectie in bepaalde gevallen zelfs verplicht stellen.

5. Onderhoud

Daarnaast is het uiteraard belangrijk om periodiek onderhoud uit te laten voeren. Verzekeraars kunnen een onderhoudscontract als verplichting opnemen in de polisvoorwaarden.

Wij geven je graag advies op maat

Neem voordat je zonnepanelen gaat plaatsen eerst contact met ons op. Wij zullen dan bij de verzekeraar informeren naar de eisen die zij hieraan stellen zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Lees hier alles over preventie

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zonnepanelen op je bedrijfspand? Laat je vooraf goed informeren!
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden