Scope 12 keuring bij 50 of meer zonnepanelen verplicht?

Gepubliceerd op 30 mei 2022

Duurzaam

Heb je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand liggen of ga je ze laten installeren? Wees je dan bewust dat verzekeraars zwaardere eisen kunnen stellen aan de juiste plaatsing en installatie van zonnepanelen om het risico op brand zoveel mogelijk te beperken. Zijn het 50 zonnepanelen of meer? Dan kan het zijn, dat je verzekeraar je verplicht om de kwaliteit van de installatie te borgen middels een zogenaamde Scope 12 keuring.

Wat is een Scope 12 keuring?

Een Scope 12 keuring brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart. Mochten uit de keuring gebreken naar voren komen, dan moet je die binnen 3 maanden laten verhelpen. Ontstaat er schade door de zonnepanelen en je kunt geen Scope 12 rapport overleggen? Dan kan je verzekeraar de schade afwijzen. Dit willen we natuurlijk graag voorkomen.

Is een Scope 12 keuring verplicht?

Of voor jouw installatie een keuring verplicht is, ligt aan je verzekeraar en de eisen die er gesteld zijn ten aanzien van de installatie. Heb je zonnepanelen geplaatst? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we bij jouw verzekeraar na kunnen gaan wat de eisen zijn en of er een keuringsplicht geldt.

Een Scope 12 keuring kan je overigens altijd laten doen. Het geeft je meer zekerheid dat jouw zonnepanelen op een veilige manier zijn geplaatst. Een geruststellende gedachte.

Heb je al een Scope 12 keuringsrapport?
Heel goed! Stel je verzekeraar hiervan op de hoogte. Waren er bij de keuring gebreken aan de installatie aan het licht gekomen en zijn die inmiddels opgelost? Lever dan ook de herstelverklaring aan.

Voorkom onderverzekering

Het is altijd goed om vóórdat je zonnepanelen op je dak laat leggen even contact met ons op te nemen om de verzekeringseisen door te nemen zodat de installatie ook volgens die eisen verloopt. Maar heb je ze al liggen, laat het ons dan ook weten. Het is dan nodig om je verzekerde bedrag te verhogen met de waarde van de installatie inclusief zonnepanelen, om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt. Wij kunnen dat eenvoudig voor je regelen. Neem gerust contact met ons op. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Scope 12 keuring bij 50 of meer zonnepanelen verplicht?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden