Zo houdt je kind overzicht in z’n portemonnee

Gepubliceerd op 05 februari 2020

Betalen en sparen

Herken je dat? Je portemonnee is leeg en je weet niet meer waar het geld aan op ging? Dat overkomt niet alleen jezelf, maar ook bij je kind. Veel jongeren hebben geen goed inzicht in hun uitgaven. Met deze drie tips help je je kind om meer overzicht te krijgen in de portemonnee.

Ongemerkt gaat veel geld op aan allerlei kleine uitgaven. Zoals een beker soep van de schoolkantine. Of een blikje frisdrank. Door dit soort kleine, regelmatige aankopen lopen de kosten stiekem snel op. Je kunt je kind helpen om meer grip te krijgen op het uitgavenpatroon.

Tip 1. Schrijf alle uitgaven op

Hoe kan je kind uitgaven voorkomen of in de hand houden? Schrijf minstens een week lang alle uitgaven op. Noteer de datum, het bedrag en geef de uitgaven ook een omschrijving. Tel vervolgens de bedragen bij elkaar op. Hoeveel geld heeft je kind uitgegeven? En waar ging het meeste naartoe?

Tip 2. Een vast bedrag per periode

Kleine uitgaven beter in de hand houden? Kom samen tot een maximaal bedrag per periode, bijvoorbeeld een week. Omschrijf precies waarvoor dit geld is bedoeld. Hoe duidelijker, hoe beter het werkt. Laat je kind dit bedrag pinnen en bewaren in de portemonnee. Aan het eind van de periode bespreek je met je kind hoe het ging. En misschien is er dan zelfs wel wat geld over!

Tip 3. Wat gaat naar de spaarrekening?

Denk ook eens aan een spaarrekening. Om nog meer controle te houden over geld, kan het slim zijn om naast een betaalrekening ook een spaarrekening voor je kind te hebben. Reguliere uitgaven gaan via de betaalrekening, voor specifieke spaarwensen is de spaarrekening. Krijgt je kind zakgeld of geld als verjaardagscadeau? Spreek af welk deel naar de betaalrekening gaat en welk deel naar de spaarrekening. Zo gaat er minder geld op aan kleine uitgaven en leert je kind bewuster sparen.

Meer tips? Wij helpen graag!

Wij helpen je natuurlijk graag bij de financiële opvoeding van je kind. Heb je vragen, of zou je nog meer financiële tips willen? Loop gerust eens binnen bij onze adviseurs. We hebben ook nog veel andere leuke spaartips op onze website staan!

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zo houdt je kind overzicht in z’n portemonnee
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden