Welke rente kies ik voor mijn hypotheek?

Gepubliceerd op 10 november 2020

Hypotheken

Zet je de rente vast voor een aantal jaar of kies je voor een variabele rente, die maandelijks wijzigt? Hier moet je op letten als je kiest voor een (nieuwe) rente.

Heb je al een hypotheek? Dan kun je vlak voor de afloop van de bestaande rentevaste periode een keuze maken voor een nieuwe periode. Tenminste, als deze niet langer is dan de resterende looptijd van de hypotheek. Met deze zaken moet je rekening houden:

Stijgende of dalende marktrente

Hoe lager de hypotheekrente is, hoe interessanter het wordt om deze voor een langere periode vast te zetten. Wanneer en met hoeveel de rente omhooggaat, is niet te voorspellen. Zeker is wel dat rente vastzetten zekerheid biedt in de maandlasten voor een langere periode. Op dit moment kiest meer dan de helft van de mensen ervoor de rente van hun hypotheek voor minimaal twintig jaar vast te zetten. Minder dan 30% kiest voor tien jaar vast.

Stabiele maandlasten of lager en risicovol?

Hoe langer je de rente vastzet, hoe langer je geniet van stabiele maandlasten. Dat is fijn, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Voor een NHG-hypotheek is de twintigjaars-rente gemiddeld 0,6% hoger dan de tienjaars-rente*. Dit betekent dat je twintig jaar lang meer betaalt om van die stabiliteit te genieten.

Vind je lagere maandlasten belangrijker dan zekerheid op langere termijn? En kun je het risico dragen dat na tien jaar de rente gestegen is en dus ook je maandlasten? Dan is tien jaar voor jou interessant. Hoe de verschillende scenario’s voor je uitpakken, kan één van onze adviseurs voor je in kaart brengen.

Blijven of verhuizen?

Een verhuizing, gezinsuitbreiding of minder/meer gaan werken: al deze zaken hebben invloed op je financiële situatie en de behoefte aan zekerheid in de maandlasten. Heb je plannen om te verhuizen binnen nu en tien jaar? Dan ligt de keuze om de rente langer vast te zetten dan tien jaar niet heel erg voor de hand. Want bij een verhuizing sluit je vaak een nieuwe hypotheek af, tenzij de hypotheekverstrekker een meeneemregeling heeft. Met deze regeling kun je de huidige rente meenemen naar je nieuwe woning, onder bepaalde voorwaarden. Dat kan gunstig zijn als de rente tegen die tijd gestegen is.

Kort vastzetten of helemaal niet?

Er zijn ook varianten om de rente voor een, twee, drie of vijf jaar vast te zetten. Of zelfs helemaal niet: dan kies je voor de variabele rente die maandelijks kan wijzigen. Het voordeel is dat dit over het algemeen lager is dan tien jaar vast. Maar je hebt wel kans dat de rente stijgt, en dus de maandlasten ook. Het nadeel van looptijden korter dan tien jaar vast is dat je minder kunt lenen, omdat de bank de maximale hypotheek toetst met de zogeheten ‘toetsrente’, van vijf procent. Als je voor minimaal tien jaar vast kiest, dan toetst de bank met de daadwerkelijke rente, die momenteel veel lager is dan vijf procent. Wat je ook kiest, zorg dat het past bij je persoonlijke situatie en toekomstwensen.

Persoonlijk advies?

Liever een persoonlijk gesprek om je behoeften en wensen te bespreken? Onze adviseurs denken graag met je mee. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Welke rente kies ik voor mijn hypotheek?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden