Weet jíj wat jouw werkgever heeft geregeld als je langdurig ziek bent?

Gepubliceerd op 08 november 2021

Overig

Je hoort er de laatste tijd steeds meer over; fysieke en mentale risico’s die werknemers lopen door het werk wat ze doen. Je zult maar meemaken dat je om die reden langdurig uit de running bent. Weet jíj dan wat jouw werkgever voor jou heeft geregeld om te voorkomen dat je niet zonder inkomen komt te zitten?

Op het moment dat je start met een nieuwe baan, is het heel verleidelijk om te kijken naar het brutosalaris dat je krijgt aangeboden in combinatie met de inhoud van je nieuwe functie. Staan de werktijden, verlofdagen, eventuele bonusuitkeringen en de woon-werk-afstand je óók nog aan? Dan staat niets je nieuwe carrière nog in de weg! Maar mocht je – om wat voor reden dan ook – langdurig uitvallen, dan is het wél prettig als je je inkomen behoudt. Op dit moment gelden deze regels en voorzieningen:

Eerste twee jaar ziek

Heb je een vast contract en wordt je langdurig ziek, dan zijn werkgevers verplicht om jou de eerste twee jaren van je ziekte door te betalen. Het uitkeringspercentage is afhankelijk van wat hierover is vastgelegd in de cao waar je werkgever onder valt. Is er geen cao, dan zijn er misschien specifieke afspraken over gemaakt met jou. Een werkgever betaalt in zowel het eerste jaar als het tweede jaar minstens 70% van het loon door.

Ziek na twee jaar

WGA-hiaatverzekering
Ben je twee jaar ziek en kun je hierdoor niet of maar gedeeltelijk werken? Dan heb je mogelijk recht op een WGA-uitkering. Die uitkering vervangt deels je oude inkomen, maar is wel lager dan je oorspronkelijke salaris. Je kunt er dus flink op achteruitgaan. In dat geval is het heel prettig als je een WGA-hiaatverzekering hebt. Je krijgt dan een aanvulling op je uitkering.

Of je nou wel of geen WGA-uitkering ontvangt, je inkomen gaat bij langdurige ziekte achteruit. Om die ‘achteruitgang’ goed te maken zijn er WIA-aanvullingsverzekeringen:

Vaste WIA-aanvulling
Dit is een collectieve WIA-verzekering die werkgevers voor hun medewerkers kunnen afsluiten en die uitkeert aan werknemers die 35% of meer arbeidsongeschikt zijn en een WGA-uitkering ontvangen.

WIA-bodemverzekering
Deze verzekering is bedoeld voor mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Je werkgever zoekt dan samen met jou naar een andere functie. Met die nieuwe functie verdien je mogelijk minder. De WIA-bodemverzekering vergoedt dan een aantal jaren het verschil tussen je oude en nieuwe loon.

WIA-excedentverzekering
Dit is een speciale verzekering voor mensen die voor 80 tot 100% arbeidsongeschikt zijn. De uitkering is 75% van je laatstverdiende loon. En er is een maximaal jaarloon afgesproken. Verdien je nu meer dan dat bedrag? Dan is dat extra inkomen verzekerd met de WIA-excedentverzekering.

Bekijk je loonstrookje eens goed

Overweeg je een WGA-hiaatverzekering of WIA-aanvullingsverzekering af te sluiten? Overleg dan eerst eens met jouw werkgever. Misschien heeft hij of zij dit collectief geregeld en betaal je hierdoor minder premie. Heb je je loonstrookje al eens goed bekeken? Hierop zie je precies welke verzekeringen je via je werkgever hebt lopen. Misschien heb je al meer geregeld dan je denkt…

Ook dan zijn we er voor jou

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het zélf afsluiten van een of meer aanvullende verzekeringen bij langdurige arbeidsongeschiktheid? Loop dan eens bij ons binnen. Onze adviseurs kunnen je hier uitstekend over informeren. En misschien is het maken van een Veldsink Financiële foto ook wel iets voor jou? Hoe dan ook, wij zijn er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Weet jíj wat jouw werkgever heeft geregeld als je langdurig ziek bent?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden