Wat zijn jóuw belangrijkste hypotheekvoorwaarden?

Gepubliceerd op 15 februari 2021

Hypotheken

Bij het uitzoeken van een hypotheek is het heel verleidelijk om te kiezen voor de aanbieder met de laagste rente. Maar de voorwaarden spelen een minstens zo grote rol! Deze kunnen behoorlijk van elkaar verschillen en het ligt aan je persoonlijke situatie wat voor jou belangrijk is. Aan welke belangrijke voorwaarden moet je dan denken? Wij zetten ze voor je op een rij.

Hoe lang zijn het renteaanbod en de bindende offerte geldig?

Heb je het renteaanbod geaccepteerd en de bindende offerte ondertekend, dan heb je een bepaalde periode de tijd om te tekenen bij de notaris. Vaak is het mogelijk om die periode te verlengen. Je betaalt dan bereidstellingsprovisie op het moment dat de rente in die periode gestegen is.

Wat is de maximale overbrugging wanneer mijn huidige huis nog niet is verkocht?

Koop je een tweede woning terwijl je oude huis nog niet verkocht is, dan kun je gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Hierbij gebruik je de overwaarde van de oude woning voor de koop van de nieuwe woning, terwijl de oude woning nog niet verkocht is. De geldverstrekker schiet deze overwaarde als het ware voor. Je betaalt alleen rente over dit tijdelijke krediet. Dit is een belangrijke voorwaarde in een tijd waarin veel mensen willen toeslaan op de woningmarkt, zonder dat hun eigen huis al verkocht is.

Is een overlijdensrisicoverzekering (orv) verplicht?

Een orv was tot voor kort verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, maar nu niet meer. Toch heb je kans dat de geldverstrekker ernaar vraagt als je een maximale hypotheek wilt afsluiten. Los van de verplichtingen die de bank of verzekeraar stelt, zullen onze hypotheekadviseurs altijd de situatie bij overlijden bespreken.

Welk percentage van de hypotheek mag ik boetevrij aflossen?

Bij veel geldverstrekkers mag je jaarlijks tussen de tien en twintig procent van het hypotheekbedrag extra aflossen. Dat geeft direct lagere maandlasten. Bovendien kun je door een aflossing in een lagere risicocategorie terechtkomen waardoor de renteopslag omlaag kan (of zelfs verdwijnt) en de rente over de gehele lening daalt. Bij sommige geldverstrekkers is het boetevrije bedrag hoger wanneer je er een belastingvrije schenking voor gebruikt.

Is een taxatie verplicht of is verstrekking op basis van WOZ mogelijk?

Sommige aanbieders accepteren een WOZ-waardeverklaring (die de gemeente vaststelt) in plaats van een duurder rapport dat een taxateur opstelt. Wanneer je een relatief lage hypotheek afsluit ten opzichte van de waarde van de woning, heb je meer kans dat de bank of verzekeraar een WOZ-waardeverklaring accepteert.

Iedere situatie is uniek

Het ligt erg aan je persoonlijke situatie welke voorwaarden voor jou van belang zijn. Staar je daarom niet blind op enkel de rente, maar kijk breder. Naast de voorwaarden hierboven, zijn er nog andere voorwaarden die een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld: kan ik deze hypotheek in de toekomst meeverhuizen? Of: volstaat in plaats van een werkgeversverklaring een UWV loonbericht? Allemaal vragen waar onze financieel adviseurs je bij kunnen helpen. Wij zijn er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat zijn jóuw belangrijkste hypotheekvoorwaarden?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden