Wat kost het om je huis te isoleren?

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Betalen en sparen

Wanneer het buiten koud is, houden we het binnen graag warm. Om de gestookte warmte niet naar buiten te laten glippen, is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Wij lopen de isolatiemogelijkheden en bijbehorende kosten met je door.

Voordat we overgaan op de meer ingrijpende isolatiemethoden, eerst nog even kort wat eenvoudige (en goedkope) manieren om de warmte in huis te houden. Zelfs via de kleinste kieren kan warme lucht ontsnappen. Denk dus eens aan tochtstrips langs ramen of deuren. En zelfs bij je brievenbus. Want ook daar verdwijnt de warmte in het niets.

Gordijnen kunnen ook dienen als isolatiemateriaal. Stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt namelijk veel warmte vast. Maar doe overdag vooral de gordijnen open, zeker als de zon schijnt. Ook door de zon warmt je huis op.

Isoleer je dak

Een niet-geïsoleerd dak is één van de grootste energieverspillers. Dakisolatie levert dan ook forse besparingen op. Jaarlijks ongeveer 700 euro. Daar staat tegenover dat kosten ervan ook redelijk hoog zijn. Isolatie van een schuin dak kost ongeveer 5.200 euro. Die kosten verdien je dus binnen 7,5 jaar terug. Als je het dak laat isoleren, kies dan wel voor materiaal met een hoge isolatiewaarde (een Rc-waarde van minimaal 4). De materiaalkosten zijn niet veel hoger, maar het levert je wel meer besparing op.

Isoleer je vloer

Ook via de grond verlaat veel warmte je huis. Dat kun je voorkomen door je vloer te isoleren. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer 1.800 euro. Dit levert een besparing op van ongeveer 220 euro per jaar. Na negen jaar heb je die investering er dus uit. Kies ook hier voor een hoge isolatiewaarde (minstens 3,5). Dan levert het je ook nog eens warmere voeten op.

Isoleer de muren

De boven- en onderkant van je huis liggen er warmpjes bij, nu de zijkanten nog. Een relatief goedkope, maar toch efficiënte manier om warmte te behouden, is door de spouwmuur van het huis te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Heb je een tussenwoning? Dan kost je dit ongeveer 800 euro. Terwijl je er zo’n 220 euro per jaar mee bespaart. Een investering die je binnen vier jaar terugverdient dus. Heeft je huis geen spouwmuur? Dan kun je ook kiezen voor gevelisolatie.

Extra tip: denk aan subsidie

Bovenstaande maatregelen zijn lang niet de enige manieren om je huis te isoleren. Er zijn nog vele andere. En het fijne is: isolatiemaatregelen verdienen zichzelf redelijk snel terug. Met subsidies kan dat nóg sneller. Bekijk op de website van je gemeente of hier sprake van is. Ook de Verenigingen van Huiseigenaren (VvE’s) kan subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.

Hulp of advies nodig bij de financiële uitgaven of bij de verzekeringen? Wij staan klaar om je te helpen!

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat kost het om je huis te isoleren?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden