Wat kost een baby eigenlijk?

Gepubliceerd op 16 augustus 2021

Betalen en sparen

Kleintje op komst? Dan is het slim om vast wat geld opzij te zetten. Een baby kost namelijk niet alleen de nodige nachtrust, maar ook aardig wat geld. Op welke uitgaven moet je rekenen en waar kun je op besparen?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost je eerste kind gemiddeld 23% van het netto maandinkomen. Twee kinderen kosten 31%, drie kinderen 29% en vier kinderen 42%. Een flinke hap uit je portemonnee dus. Waar gaat dat geld naartoe?

Zorg voor een kraampakket

In een kraampakket zitten allerlei medische artikelen die je nodig hebt tijdens en kort na de bevalling. Denk aan een matrasbeschermer, onderleggers en kraamverband. De kosten hiervoor liggen rond de € 30. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekering dit.

Wat kosten baby benodigdheden?

Van speen tot kinderwagen: voor een baby moeten er veel spullen in huis komen. Gelukkig hoef je niet alles nieuw te kopen. Op Marktplaats, bij de kringloop en via familie of vrienden met kinderen kun je vaak gebruikte spullen tegen een zacht prijsje overnemen of gratis lenen. Reken bij de aanschaf van een babyuitzet (spenen, rompertjes, meubels voor de kinderkamer) op minimaal € 670. Extra kosten voor bijvoorbeeld een box, wipstoeltje of kinderwagen komen daar nog bovenop.

Geboortekaartjes al verstuurd?

Als de baby er eindelijk is, mag iedereen het weten. Op internet zijn er allerlei standaardontwerpen voor geboortekaartjes. Gemiddeld ben je € 115 voor vijftig kaartjes kwijt. Laat je een kaart ontwerpen of knutsel je zelf iets in elkaar, dan hangt daar natuurlijk een ander prijskaartje aan. En vergeet de postzegels niet: bij PostNL koop je vijftig geboortepostzegels voor € 48.

Luiers kopen doe je zo

Gemiddeld heeft een baby zes luiers per dag nodig. Dat zijn bijna 2200 luiers per jaar! Reken op minimaal € 35 per maand aan luiers. Dat is natuurlijk afhankelijk van welk merk je kiest en of je ze in de aanbieding koopt. Een alternatief zijn wasbare luiers. De kosten voor een pakket wasbare luiers liggen volgens de Consumentenbond rond de € 800. Een kleine investering, maar die betaalt zich op de lange termijn zeker terug. Helemaal als je meer gezinsuitbreiding verwacht. Bovendien is het beter voor het milieu.

Flesvoeding in plaats van borstvoeding?

Het meest voordelig is natuurlijk borstvoeding. Flesvoeding is duurder, maar ook hier heeft de merkkeuze invloed op de prijs. Reken op minimaal € 45 per maand. Na een half jaar beginnen de meeste baby’s met bijvoeding. Dat kan uit een potje, maar je kunt ook zelf groente en fruit pureren om kosten te besparen.

De grootste kostenpost: kinderopvang

Een van de grootste kostenposten is de kinderopvang. Kies je voor een crèche of kinderdagverblijf, dan ben je doorgaans het duurst uit. Wel krijg je een deel van de kosten terug in de vorm van kinderopvangtoeslag. Hoe hoog deze toeslag is, is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Ook als je kiest voor een erkende gastouder, krijg je kinderopvangtoeslag. Zoek je een goedkopere oppas? Kijk eens of je een oppas aan huis kunt inhuren. De prijs is vaak wat lager, al krijg je geen geld terug van de Belastingdienst. Enne… opa en oma, ooms, tantes of zelfs de buren willen vaak ook met liefde oppassen.

Waarom niet tweedehands?

Aan kleertjes, speelgoed en boekjes hoef je gelukkig vaak niet zoveel uit te geven. Je zult zien dat je van alle kraamvisite genoeg leuke spulletjes krijgt om in elk geval de eerste tijd door te komen. En mis je toch nog dat ene broekje of voorleesboekje? Ook hier geldt: tweedehands is er meer dan genoeg te vinden.

Denk aan de kinderbijslag

Eén lichtpuntje: je krijgt ook geld. De kinderbijslag voor het eerste kind is zo’n € 225 per kwartaal. Daar kun je toch weer een paar pakken luiers van kopen.

Wanneer je een kindje krijgt, krijg je ook te maken met de zorgverzekering. Vaak kan het kindje meeliften op de zorgverzekering van de ouders. Om dit goed geïnformeerd te regelen, kun je informatie inwinnen bij één van onze adviseurs bij jou in de buurt.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat kost een baby eigenlijk?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden