Wat als verhuizen dubbele woonlasten betekent?

Gepubliceerd op 12 december 2018

Hypotheken

Heb je jouw droomhuis gevonden, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Geen pretje, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Tijdelijke verhuur

In sommige gevallen kun je de uw oude koopwoning tijdelijk verhuren. Er is dan wel toestemming nodig van de bank en de gemeente. Bovendien is dit alleen een optie wanneer je jouw huis niet kunt verkopen én met dubbele maandlasten zit. Met die inkomsten kun je dan een deel van de dubbele woonlasten betalen. Een bijkomend voordeel: je betaalt geen belasting over deze huurinkomsten. Helaas heeft tijdelijke verhuur ook nadelen. Zo mag je de hypotheekrente van dit huis niet aftrekken, loop je het risico dat de huurder niet netjes betaalt en in het ergste geval beschadigt de tijdelijke huurder de woning. Denk daarom goed na of tijdelijke verhuur iets voor jou is, en zoek uit of de woning ervoor in aanmerking komt.

Dubbele hypotheekaftrek

Twee hypotheken betalen is niet eenvoudig, maar soms onvermijdelijk. Daarom komt de overheid huiseigenaren een beetje tegemoet. De hypotheekrente is namelijk drie jaar lang voor beide woningen aftrekbaar. Ook als je nog niet in het nieuwe huis woont. En: je hoeft ook geen eigenwoningforfait aan te geven voor je oude huis of voor het nieuwe huis als dat nog in aanbouw is.

Overbruggingskrediet

Als je jouw oude woning nog niet verkocht hebt, dan komt de overwaarde ook niet vrij. Logisch, maar wel vervelend. Vooral als je van plan was dat geld te gebruiken voor de nieuwe hypotheek. Gelukkig is er het overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening van je geldverstrekker, speciaal in het leven geroepen voor deze situatie. Om voor een overbruggingskrediet in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Wij kunnen je daar persoonlijk in adviseren.

Familie en vrienden

Heb je nog ergens een rijke oom of tante? Of ouders met een goed gevulde spaarpot? Dan zou je het met hen kunnen hebben over een lening of schenking. Je familie mag in 2018 een belastingvrije schenking doen van maximaal € 100.800. Bekijk de voorwaarden om te zien of dit een optie voor is.

Persoonlijk advies over dubbele woonlasten

Heb je vragen over dubbele woonlasten? Onze onafhankelijk adviseurs kunnen je persoonlijk advies geven, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Maak een afspraak, of loop even binnen bij één van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat als verhuizen dubbele woonlasten betekent?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden