Voorkom onderverzekering van uw zakelijke inventaris en opstal

Gepubliceerd op 08 december 2017

Onderneming

Wanneer uw zakelijke bezittingen beschadigd raken wordt dit gedekt door de inventaris- of opstalverzekering. Wanneer u deze bezittingen niet heeft laten taxeren, kunt u te maken krijgen met onderverzekering. Het gedeelte dat onderverzekerd is, komt voor uw eigen rekening.

Stel er breekt brand uit

Stel: De nieuwwaarde van uw zakelijke inventaris bedraagt €200.000,-. Het verzekerde bedrag is  €150.000,-. Door een brand is er € 50.000,- schade. U krijgt dan van de verzekeraar 3/4 x €50.000,- = €37.500,-. De overige €12.500,- is voor eigen rekening. Om verrassingen te voorkomen, adviseren wij uw bezittingen te taxeren.

Verschil tussen waardebepaling en deskundige taxatie 7:960 BW

Sommige verzekeraars bieden een waardebepaling met garantie tegen onderverzekering aan. Bij een waardebepaling wordt een globale inschatting gemaakt van de herbouwwaarde en inventaris. Dat klinkt goed. Echter bij schade kan dat slecht uitpakken, aangezien er een globale schatting is gemaakt. De verzekeraar keert bij deze vorm, voor alles wat op het moment van schade minder waard was dan 40 procent van de nieuwwaarde, de dagwaarde uit. Uw schade-uitkering kan in dit geval lager zijn dan de aanschafwaarde. Dat biedt voor u nog steeds onzekerheid.

Wilt u meer zekerheid, dan kunt u kiezen voor een deskundige taxatie conform artikel 7:960 BW. Een deskundige taxatie is een officiële waardebepaling die volgens een standaardrapport wordt opgemaakt. In een deskundige taxatierapport staan de herbouwwaarde en inventaris nauwkeurig beschreven. De waarde die de taxateur vaststelt, wordt door de verzekeraar op de polis vermeldt. Hierdoor ontstaat er nooit discussie bij eventuele schade.

Wilt u onderverzekering voorkomen?

Uw zakelijk adviseur denkt graag mee in de mogelijkheden om uw zakelijke bezittingen te taxeren. Zo voorkomt u hoge kosten en onderverzekering.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Voorkom onderverzekering van uw zakelijke inventaris en opstal
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden