Verbouwen of verhuizen? Zo maak je de goede keuze.

Gepubliceerd op 05 augustus 2020

Hypotheken
De keuken is gedateerd en je komt ruimte tekort. Wat nu? Tijd om te verhuizen, of is verbouwen ook een optie? Doe de test!
 • Als je nú iets aan je huis kon veranderen. Wat zou dat dan zijn?

A Een grotere woonkamer en een nieuwe keuken.

B Een grotere tuin en een extra slaapkamer.

 • Je maakt een wandelingetje door de buurt. Wat gebeurt er?

Ik klets met mijn buren, wandel binnen bij de bakker en kom spontaan een vriendin tegen.

Te weinig, saaie boel hier.

 • Verbouwen of verhuizen kost tijd. Heb je haast?

Ja, want er komt gezinsuitbreiding aan!

Valt mee, we zijn ons rustig aan het oriënteren.

 • Heb je kinderen die al naar school gaan?

Ja

Nee

 • Ben je stressbestendig?

Redelijk, maar mijn leven is eigenlijk al druk genoeg op het moment.  

Ja hoor, er kan nog wel een klusje bij.

Meestal A? Verbouwen lijkt de beste optie.

Je bent best blij met het huis en de plek waar je nu woont. Je hebt een goede klik met de buren, je familie en vrienden wonen dichtbij en de kinderen gaan in de buurt naar school. Het huis kan wel een flinke opfrisbeurt gebruiken. Al aan een uitbouw of dakkapel gedacht? Daarmee kun je heel veel ruimte winnen en het voegt ook nog eens extra waarde toe aan het huis. Ook een nieuwe keuken en badkamer kunnen een groot verschil maken. Al verdien je deze investering vaak niet terug, omdat het smaak- en trendgevoelig is. Een verbouwing is bovendien sneller in gang gezet dan een verhuizing én iets minder stressvol – al hangt dat natuurlijk af van hoe grondig je het aanpakt. Ga je voor een complete verbouwing? Dan is het misschien slim om een tijdje ergens anders te gaan wonen, zodat je niet dagelijks bouwstof uit je kleren hoeft te kloppen.

Wat kost verbouwen?

Een nieuwe badkamer heb je vanaf € 5.000, een uitbouw kost meer dan €15.000. Het hangt dus maar net af van wat je zou willen veranderen. Het voordeel van een verbouwing is dat het goed te begroten is. Maak wel goede prijsafspraken met de aannemer of (binnenhuis)architect, zet alle kosten voor het materiaal op een rij en vergeet de post ‘onverwachte uitgaven’ niet. De kosten voor de verbouwing betaal je van jouw spaargeld of uit een bouwdepot. Onze adviseurs denken natuurlijk graag met je mee.

Meestal B? Verhuizen lijkt de beste optie.

Een grote tuin of extra kamer tover je helaas niet zomaar tevoorschijn. Ook als je niet zo blij wordt van de buurt en bijvoorbeeld de afstand tot je werk of familie te groot vindt, is verhuizen eigenlijk de enige optie. Tijd voor Funda! Het grote voordeel is dat je nu een huis kunt zoeken dat helemaal past bij je woonwensen. Ga voor die extra slaapkamer, een zonnige tuin op het zuiden en de badkamer mét ligbad. Een nadeel is wel dat verhuizen meer tijd kost. Een geschikt huis vinden kan zo al maanden duren. En dan begint het geregel pas: je huidige huis verkopen, een nieuwe hypotheek afsluiten, je spullen inpakken, een verhuisbedrijf inschakelen. Boek maar vast een vakantie om bij te komen straks.

Wat kost verhuizen?

Koop je een bestaand huis? Dan betaal je naast de koopsom ook kosten koper, vaak is dat 6% van de koopsom. Reserveer ook een bedrag voor verf, nieuwe meubels en gordijnen. Van plan om de verhuizing uit te besteden? Reken dan op zo’n € 1.000 voor een standaardverhuizing. Ook de verkoop van je oude huis kost geld. Je moet de makelaar betalen en je huidige huis klaarmaken voor de verkoop.

En de hypotheek?

Je kunt de hypotheek meenemen of opnieuw afsluiten. Je betaalt dan wel kosten voor advies en bemiddeling, maar die kun je aftrekken in de belastingaangifte. Verkoop je je huis met winst of verlies, dan zijn er verschillende regelingen mogelijk. Verhuis je naar een nieuwbouwhuis? Dan verloopt de hypotheekaanvraag net even anders dan normaal.
Hypotheekadvies nodig? Voor vragen kun je altijd vrijblijvend binnenlopen bij één van onze kantoren, onze adviseurs helpen je graag!

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Verbouwen of verhuizen? Zo maak je de goede keuze.
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden