Veranderingen in de belastingaangifte

Gepubliceerd op 04 april 2024

Onderneming

Het is weer tijd voor de belastingaangifte! Wat moet je als ondernemer weten? Er zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd waarmee je mogelijk rekening moet houden in je aangifte voor de inkomstenbelasting. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Investeringsaftrek

Investeerde je in 2023 in bedrijfsmiddelen? Mogelijk kun je gebruik maken van de investeringsaftrek. Dit is een fiscale regeling waarmee een vermindering van het belastbare inkomen (bij een eenmanszaak/zzp of vof) of een vermindering van de belastbare winst (bij een bv) mogelijk is. En dat leidt weer tot een verlaagde belastingaanslag. Dat kan via verschillende investeringsregelingen:

 • Bij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je, afhankelijk van het totaalbedrag dat je hebt geïnvesteerd, een bepaald bedrag van de winst aftrekken.
 • De milieu-investeringsaftrek (MIA) geldt wanneer je in 2023 investeerde in nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Let op: deze milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen moeten wel erkend zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
 • De energie-investeringsaftrek (EIA) geldt wanneer je hebt geïnvesteerd in nieuwe, energiezuinige bedrijfsmiddelen. Dit levert je gemiddeld 10% voordeel op. Ook hier geldt dat deze middelen wel erkend moeten zijn door de overheid.

Let op: Kies je voor de energie-investeringsaftrek? Die kun je niet combineren met de MIA. Je kunt de energie-investeringsaftrek wél combineren met de KIA.

Afschaffing fiscale oudedagsreserve

Vorig jaar werd de fiscale oudedagsreserve (FOR) afgeschaft. Daarmee verviel een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen. Je mag geen bedragen meer toevoegen aan een bestaande FOR, behalve als je een gebroken boekjaar had dat al begon vóór 2023 en eindigde in 2023. Heb je nog een FOR op de balans staan? Bij het afwikkelen van deze FOR gelden de regels die voorheen golden.

Belasting over gebruik auto, fiets of woning

Leg met je privéauto ook zakelijke kilometers af? Dan mag je voor de zakelijke ritten €0,21 per kilometer van je winst aftrekken. Voorheen was dit €0,19.

Rijd je met een zakelijke auto ook privé? Dan moet je een bedrag bij de winst optellen voor het privégebruik, tenzij je kunt aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Dat geldt ook als je privé rijdt met een fiets van je bedrijf. Er geldt een bijtelling van 7% van de adviesprijs van de fiets.

En tenslotte moet je een bedrag bijtellen als je in een woning woont, die tot je ondernemingsvermogen behoort. Dit is het woningforfait.

Willekeurige afschrijving nieuwe bedrijfsmiddelen

In 2023 is er een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving. Deze regeling geldt voor bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen die je in 2023 hebt gemaakt. Die bedrijfsmiddelen kun je voor maximaal 50% willekeurig afschrijven. Kosten uit eerdere of latere jaren mag je niet meetellen. Je moet het bedrijfsmiddel dan wel in gebruik nemen vóór 1 januari 2026.

Deze regeling geldt naast de bestaande willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen en de willekeurige afschrijving voor startende ondernemers.

Meer weten?

Naast bovenstaande regelingen en veranderingen zijn er ook over 2023 weer verschillende aftrek- en vrijstellingsmogelijkheden die vallen onder de ondernemersaftrek. Op de website van de Belastingdienst vind je dit verder toegelicht. Heb je vragen over jouw financiële situatie? We helpen je graag met persoonlijk advies. Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Veranderingen in de belastingaangifte
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden