Veilig op weg met de e-bike

Gepubliceerd op 08 oktober 2018

Verzekeren

Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd: u komt ze steeds vaker tegen. Misschien heeft u zelf een e-bike. Maar weet u ook welke soorten er zijn en welke veiligheidseisen er voor de verschillende typen e-bikes gelden? Wij vertellen u er meer over.

Als u een e-bike aanschaft, denkt u misschien niet direct na over een helm of een WA-verzekering. Toch is het goed om dat wel te doen. Voor sommige fietsen zijn die namelijk verplicht. Hieronder zetten we de regels voor u op een rij.

Trappen of niet trappen

Hoeft u niet zelf te trappen, dan ziet de wet de fiets als een snorfiets, of als bromfiets wanneer de fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur. Voor deze e-bike heeft u een brommer- of autorijbewijs, een WA-verzekering en een kenteken nodig. Op een bromfiets moet u daarnaast verplicht een helm dragen.

De meeste e-bikes zijn fietsen waarbij u zelf mee moet trappen. Heeft u een e-bike met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur? Dan hoeft u geen rijbewijs, helm of kenteken te hebben. Als u met uw fiets schade veroorzaakt, dan is dat meestal verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Speed pedelecs: zelfde regels als bromfietsen

Heeft u een fiets waarbij de ondersteuning boven de 25 kilometer per uur doorgaat?  Dan heeft u een speed pedelec of high speed e-bike. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor een bromfiets: u moet dus wél een rijbewijs, helm, kenteken en aparte WA-verzekering hebben. Let op: een fietshelm is niet voldoende! U moet een goedgekeurde bromfietshelm hebben.

Het is dus verstandig om even na te gaan of u aan de eisen voldoet als u op uw elektrische fiets stapt. Als u twijfelt, of graag extra informatie en advies wil krijgen, ga dan gerust langs bij één van onze vestigingen bij u in de buurt.

 

 

 

 

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Veilig op weg met de e-bike
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden