Verlies inkomen door corona: wat is jouw vangnet voor woonlasten?

Gepubliceerd op 10 september 2020

Financiële zekerheid

Veel bedrijven hebben het zwaar in deze coronatijd; minder uren kunnen werken of zelfs noodgedwongen ontslag is voor medewerkers in veel branches helaas de realiteit.
Valt door corona ook joúw inkomen (gedeeltelijk) weg? Dan kan dit problemen geven. Je woonlasten lopen immers gewoon door en zijn vaak een aanzienlijk deel van je vaste lasten. Gelukkig zijn er ook een aantal vangnetten.

Hypotheekpauze (tijdelijk)

In de huidige coronacrisis schieten banken en verzekeraars hun klanten graag te hulp; bijna alle geldverstrekkers staan een hypotheekpauze toe. Wie om wat voor reden dan ook in de financiële problemen komt door het coronavirus, kan contact opnemen met de bank of verzekeraar waar de hypotheek loopt. Uiteraard kan je hypotheekadviseur je daar ook bij helpen.

Woonlastenfaciliteit

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit. Deze faciliteit is bedoeld om een tijdelijk moeizame situatie te overbruggen. Door de coronacrisis zijn de voorwaarden hiervan tijdelijk verruimd. Bij langdurig verlies van inkomen kan NHG bovendien besluiten om een deel van de hypotheek af te lossen waardoor de maandlasten omlaag gaan. Moet je de woning toch verkopen, dan kan NHG onder voorwaarden de eventuele restschuld kwijtschelden. Om een huis met NHG te krijgen, mag de waarde van je woning maximaal 310.000 euro bedragen (de gestelde grens in 2020).

Woonlastenverzekering

Er zijn speciale verzekeringen op de markt (ook wel inkomensbeschermers genoemd) die je bij je hypotheek afsluit. Ze zijn bedoeld om, in geval van een dalend inkomen, toch de woonlasten te kunnen betalen. Deze verzekeringen keren gedurende een beperkte periode uit, volgen vaak de WW en de WIA en vullen deze uitkeringen aan. Het is dus belangrijk om na te gaan of je deze extra inkomensbescherming nodig hebt. De meeste van deze producten richten zich op werknemers in loondienst, maar er zijn ook verzekeraars waar ondernemers terechtkunnen voor een woonlastenverzekering. Let wel: dit is géén vervanging van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Woonlasten omlaag brengen

Je kunt natuurlijk ook nog aan een andere knop draaien: de kosten van je hypotheek. Zit je aan het einde van je rentevaste periode, dan kan het lonen om alvast over te sluiten naar een lagere rente. Laat je daarbij goed adviseren; er kan een boeterente berekend worden. Ook kun je bij je geldverstrekker een verzoek voor rentemiddeling doen: de boeterente wordt dan verrekend in de maandtermijnen die nog komen. Je hypotheekadviseur helpt je hier graag bij.

Andere regelingen

Hierboven staan de regelingen die specifiek gelden als vangnet voor je woonlasten. Er zijn natuurlijk nog meer regelingen, maar die zijn meer algemeen van aard. Denk hierbij aan de WW- en WIA-uitkering.  Ook kun je vaak via de werkgever verzekeringen afsluiten die zorgen voor een aanvulling op de wettelijke regelingen. Kijk of vraag eens na hoe jouw inkomen uitpakt in verschillende scenario’s. Dat geeft rust.

Noodmaatregelen

Voor zzp’ers en ondernemers is er een groot pakket aan steunmaatregelen. Deze zijn niet speciaal bedoeld om woonlasten op te vangen, maar helpen uiteraard wel om het inkomen in deze periode op peil te houden. Op de site van de Kamer van Koophandel vind je alle regelingen.

Meer informatie over de verschillende vangnetten?

Loop dan gerust eens binnen bij een van onze lokale Veldsink kantoren. Wij nemen graag de tijd voor je.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Verlies inkomen door corona: wat is jouw vangnet voor woonlasten?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden